Κάνοντας το σπίτι ασφαλές για το κατοικίδιο μας

02 Οκτωβρίου 2020
Τι πιο υπέροχο από το να έχουμε στο σπίτι, κατοικίδια! Είναι μια ιδανική συντροφιά, μας κάνουν την καθημερινότητα πιο παιχνιδιάρικη και μας προσφέρουν άπλετη χαρά και αγάπη! Όμως είναι σημαντικό να κάνουμε το χώρο που ζουν, το σπίτι μας, όσο πιο ασφαλή μπορούμε. Σας δίνουμε κάποιες συμβουλές και ιδέες που μπορείτε να ακολουθήσετε.
 
Καταρχάς, οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι για ένα κατοικίδιο ζώο είναι: Καθαριστικά χώρου, λιπάσματα για τα φυτά και λουλούδια, μπαταρίες, αιχμηρά αντικείμενα, μικρά αντικείμενα, δηλητήρια τρωκτικών και παγίδες, χάπια και φάρμακα, λαστιχάκια (μαλλιών, γραφείου), δηλητηριώδη υγρά. Αυτούς τους κινδύνους μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε με τους πιο κάτω τρόπους:
 
1. Η κουζίνα
Απομακρύνετε από τους πάγκους, οτιδήποτε από την παραπάνω λίστα ειδικά αν έχετε γάτα που μπορεί εύκολα να σκαρφαλώσει. Αν έχετε μικρόσωμα σκυλάκια μπορείτε να εγκαταστήσετε μια μικρή πόρτα ώστε να μην μπορούν να μπουν στο δωμάτιο. Αν φυσικά έχετε ένα πολύ έξυπνο ζώο, θα ήταν καλά να κλείνετε καλά τα ερμάρια της κουζίνας!
 
2. Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων
Τα ζωάκια μας έχουν την τάση να κοιμούνται σε ασυνήθιστους χώρους, όπως είναι τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Για να αποφύγετε τη μούχλα στο εσωτερικό δεν θα αφήσετε την πόρτα του πλυντηρίου ανοικτή, έτσι όταν είναι να βάλετε πλυντήριο, τσεκάρετε αν υπάρχει κάποιο κατοικίδιο μέσα!
 
3. Η τουαλέτα
Το νερό της τουαλέτας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα ζώα μας, αφού όταν την καθαρίζουμε ρίχνουμε μέσα διάφορα αντισηπτικά και άλλα καθαριστικά. Για να τα προστατέψετε, κατεβάζετε πάντα το καπάκι της τουαλέτας.
 
4. Χώρους με ηλεκτρικές συσκευές
Στο καθιστικό, στο υπνοδωμάτιο, στο γραφείο, όπου μπορεί να «κρυφτεί» το ζωάκι σας για να κοιμηθεί, φυλάγετε καλά τα ηλεκτρικά καλώδια, τοποθετώντας τα ψηλά ή μέσα σε κουτιά, ώστε να μην τα μασήσουν ή να μπλεχτούν ανάμεσά τους και κινδυνεύσουν από ηλεκτροπληξία. 
 
5. Τα μικρά αντικείμενα
Είτε πρόκειται για παιχνίδια των παιδιών, στυλό, μολύβια και μικρά εργαλεία, υπάρχει κίνδυνος να τα καταπιεί το κατοικίδιο μας. Προσπαθήστε, να τα φυλάτε σε κουτιά όποτε λείπετε από σπίτι ή όταν δεν βρίσκεστε στο δωμάτιο.
 
6. Ο κήπος και η βεράντα
Το να καταφέρεις να έχεις ωραίο και ανθισμένο κήπο και ταυτόχρονα σκύλο ή γάτο, είναι πάντα μια σπαζοκεφαλιά! Είναι πολύ σημαντικό να καλύψετε όλες τις γλάστρες που έχουν χώμα, με δίκτυ, κατασκευή από ξύλα ή διακοσμητικές πέτρες ώστε να μην σκάβουν ή να κάνουν εκεί την ανάγκη τους. Τα φυτά σας, θα σας ευγνωμονούν! Δεύτερον και πολύ σημαντικό, αν έχετε τοξικά φυτά, είναι καλά να βάλετε ένα δίκτυ ασφαλείας γύρω τους, για να μην πλησιάζουν τα ζώα για να μασήσουν τα φύλλα τους και κινδυνεύσουν από δηλητηρίαση. 
 
7. Η θερμοκρασία δωματίου & καθαρό νερό
Σε όποιο σημείο μέσα στο σπίτι, στο γκαράζ ή στο σπιτάκι τους και σε όποιο σημείο κοιμούνται είναι καλά το χειμώνα να είναι ζεστά και το καλοκαίρι δροσερά. Επίσης, πρέπει να έχετε συνεχώς καθαρό νερό, οπότε κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι καλά γεμίζετε το δοχείο και το καθαρίζετε.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές