Φτιάχνοντας γιορτινά φαναράκια-συνθέσεις μαζί με τα παιδιά

03 Δεκεμβρίου 2014
Όλο το χρόνο συλλέγετε με ζήλο βαζάκια διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών. Τώρα ξέρετε ακριβώς πού θα σας φανούν χρήσιμα και οι μικροί θησαυροί σας θα βοηθήσουν με τη φαντασία και την ενέργειά τους.
 
Θα χρειαστείτε:
Βαζάκια σε διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη
Κορδέλες, αυτοκόλλητα, μαρκαδόροι, χρώματα ειδικά για γυαλί, χαρτιά κομμένα σε διάφορα σχέδια, αλάτι, κλαδάκια, κουκουνάρια, κόλλα για γυαλί, διακοσμητικά στοιχεία, χάντρες, μπίλιες, κλειδιά…. (ό,τι βάλει ο νους σας)
Κεριά και ρεσώ
 
Πάμε…
Όλα αυτά τα μυριάδες βάζα και γυάλινα δοχεία που μαζέψατε τη χρονιά που φεύγει, θα γίνουν τώρα ο πιο καλαίσθητος και οικονομικός τρόπος να στολίσετε το σπίτι, με τη βοήθεια κι από τα πιτσιρίκια σας, φυσικά. Αν και πάμε να στολίσουμε τα βαζάκια με ό,τι γεννήσει η φαντασία μας, για τα παιδιά η ενασχόληση αυτή θα είναι απίστευτα ευχάριστη και θα τους θυμίσει περισσότερο κατασκευή. Επειδή έχουμε να κάνουμε με κεριά, καλό είναι να προσέξετε να αφήνετε απόσταση ασφαλείας μεταξύ των εύφλεκτων διακοσμητικών στοιχείων, όπως είναι οι κορδέλες ή τα σχοινάκια, και των κεριών. Οι δικές μας ιδέες:
 
1.Το πιο εύκολο αλλά τρελά fun: Γεμίζουμε μια ωραία, στρογγυλή, ανοιχτή γυάλα με αλάτι (1/3) και στο κέντρο τοποθετούμε ένα χοντρό κερί. Μπορούμε να στολίσουμε την επιφάνεια που σχηματίζει το κερί, σαν άμμο, με πολύχρωμες μπίλιες ή γυαλιστερά αστεράκια. Έτσι θα μοιάζει με θαλάσσιο βυθό!
 
2.Στο χείλος των βάζων (εκεί που κλείνει το καπάκι) περνάμε 2-3 στρώσεις από κόκκινες κορδέλες, στις οποίες έχουμε στερεώσει διάφορες χάντρες, «ματάκια», μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια, κλειδιά, κουδουνάκια ή άλλα διακοσμητικά. 
 
3.Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τις δικές τους χειροτεχνίες, κόβοντας στο εσωτερικό χαρτιού ή χαρτονιού διάφορες φιγούρες (snowman, τάρανδος, Άγιος Βασίλης, αστέρια, καρδούλες, λουλούδια ή κλαδιά). Κατόπιν, τα πιτσιρίκια τοποθετούν τη «μάσκα» που έφτιαξαν πάνω στη γυάλινη επιφάνεια και με ειδικούς μαρκαδόρους που μένουν στο γυαλί χρωματίζουν το εσωτερικό, αποτυπώνοντας τη φιγούρα που θέλουν. Εναλλακτικά, φτιάχνουν π.χ. ένα κλαστικό αστέρι το οποίο κόβουν γύρω-γύρω, το κρατάνε στο βάζο, χρωματίζουν την εξωτερική μορφή και συμπληρώνουν το εσωτερικό με τελίτσες, νιφάδες χιονιού σε σχήμα άστρου κλπ.. Μπορούν να στολίσουν τα βαζάκια με διάφορα αυτοκόλλητα εξωτερικά ή να κολλήσουν με ειδική κόλλα τα δικά τους μηνύματα αγάπης που θα γράψουν με πολύχρωμους μαρκαδόρους σε χαρτί ή χαρτόνι!
 
4.Αφού μαζέψαμε κλαδιά, κουκουνάρια κι άλλα ξερά καλούδια από τη βόλτα στην εξοχή, ήρθε η ώρα να τα στερεώσουμε σε κορδέλες και να καλύψουμε με αυτές γύρω-γύρω τα βάζα σε ό,τι ύψος ή πάχος θέλουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε έναν όμορφο, ξύλινο δίσκο με κουκουνάρια, κλαδιά και πρασινάδες  σα φωλίτσες, και μέσα τους να τοποθετήσουμε ψηλά βάζα με κεριά.
 
5.Η πιο απλή ιδέα, είναι να γεμίσουμε μεγάλες πιατέλες με νερό, στο οποίο τα παιδιά θα ρίξουν διάφορα πολύχρωμα μελάνια (καλύτερα 1 ανά μπολ) και μέσα θα αφήσουμε δεκάδες ρεσώ που επιπλέουν, ώστε να δώσουν τη δική τους καραβίσια ατμόσφαιρα στο σαλόνι.  
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές