Tips για το Κρασί: "Μισό; Μην το πετάς!"

31 Ιανουαρίου 2015
Οι περισσότεροι δεν αγοράζουμε μόνο τα κρασιά που πρόκειται να καταναλώσουμε πολύ σύντομα, αλλά κάποια από αυτά μας μένουν για πολύ καιρό. Για το λόγο αυτό ας δούμε κάποιες συμβουλές για την σωστή φύλαξή τους, ώστε να μην εκτεθούμε στους ξένους μας όταν θα τα ανοίξουμε σε ανύποπτο χρόνο ...
 
Τα κρασιά που θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να παλαιώσουν-ωριμάσουν θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρο με δροσερή και σταθερή θερμοκρασία (10 °C και 15 °C), χωρίς μεγάλες εναλλαγές μεταξύ κρύου και ζέστης ώστε να μην αλλοιωθεί το κρασί. Τα χειρότερα μέρη για να αποθηκεύσετε τα κρασιά σας είναι δίπλα στην ηλεκτρική κουζίνα ή πάνω από το ψυγείο από όπου βγαίνει ζεστός αέρας (εκεί που συνήθως τα φυλάνε δυστυχώς οι περισσότεροι!).
 
Καλό είναι να ξέρετε πως στα κρασιά δεν αρέσει το φως (γι’ αυτό και τα περισσότερα έχουν σκούρες φιάλες), οπότε συνίσταται η αποθήκευση τους σε σκοτεινό χώρο, μακριά από το φώς του ήλιου ή άλλο τεχνητό φωτισμό που ανεβάζει την θερμοκρασία του χώρου. Κάτι άλλο που δεν τους ...αρέσει και τα επηρεάζει είναι η ισχυρές οσμές όπως, χρώματα, βενζίνη, ή άλλες χημικές ουσίες. 
 
Ο μεγαλύτερος εχθρός των εμφιαλωμένων κρασιών ωστόσο είναι άλλος: το οξυγόνο! Γι’ αυτό τα κρασιά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η εισροή αέρα στην φιάλη. Τα κρασιά με φελλό πρέπει να βρίσκονται πλαγίως ώστε ο φελλός να έρχεται συνεχώς σε επαφή με το κρασί και να βρέχεται. Έτσι αποτρέπεται η είσοδος του αέρα στην φιάλη. Μόνο τα κρασιά με βιδωτό πώμα μπορούν να αποθηκεύονται και σε όρθια θέση.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές