Ας θυμηθούμε 5 σπουδαίες γυναίκες!

04 Μαρτίου 2017
Καθώς πλησιάζει η Μέρα της Γυναίκας, θέλουμε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε όλες τις σπουδαίες γυναίκες τόσο της ζωής μας, όσο και του κόσμου. Αυτές είναι 5 από τις πιο αξέχαστες και με μεγάλη επιρροή, γυναίκες:  
 
1. Μητέρα Τερέζα
 
mother t.png
 
Η Μητέρα Τερέζα, αγία της Καθολικής εκκλησίας, είναι παγκοσμίως γνωστή για την αφοσίωση και το έργο της όσο αφορά στους αρρώστους και τους φτωχούς. Η συμβολή της στην κοινωνία είναι ποικιλότροπη και στα έργα της περιλαμβάνονται ένα υπαίθριο σχολείο, ένα κέντρο περίθαλψης, μια αποικία λεπρών, ένα ορφανοτροφείο, ένα γηροκομείο, μια οικογενειακή κλινική και μια σειρά κινητών κλινικών. Η λίστα των έργων της συνεχίζει με ένα φιλανθρωπικό οίκο στη Νέα Υόρκη, η φροντίδα τόσο χριστιανών όσο και μουσουλμάνων παιδιών, στο Λίβανο και το «Gift of Love», ένα ίδρυμα αφιερωμένο στη φροντίδα όσων έχουν προσβληθεί από HIV και AIDS. Η επίδραση της στην ανθρωπότητα, είναι τεράστια και έχει αφήσει έντονο σημάδι στον κόσμο.
 
2. Μελίνα Μερκούρη
 
melina mer.png
 
Η Μελίνα Μερκούρη, δεν είναι μόνο γνωστή για τη συμμετοχή της σε βραβευμένα φιλμ, αλλά επίσης για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε, στον αγώνα κατά του καθεστώτος της Χούντας στην Ελλάδα, όταν πρωταγωνίστησε σε διεθνή καμπάνια και ταξίδεψε τον κόσμο, για να γνωστοποιήσει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Ήταν αυτές οι ενέργειες που της στοίχισαν την υπηκοότητα. Όταν η Χούντα έπεσε, η Μελίνα Μερκούρη επέστρεψε στην Ελλάδα, απετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κόμματους ( ΠΑΣΟΚ) ενώ αργότερα διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού με έντονη δράση τόσο στο θέμα της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Ελλάδα αλλά και στο φεμινιστικό κίνημα της χώρας.   
 
3. Μαρί Κιουρί
 
curie.png
 
Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε βραβείο Νόμπελ και ο πρώτος άνθρωπος – και η μοναδική γυναίκα - που κέρδισε το βραβείο 2 φορές, σε δύο διαφορετικές επιστήμες ( Φυσική και Χημεία). Η Μαρί Κιουρί, με καταγωγή από την Πολωνία, ήταν φυσικός και χημικός και έγινε παγκοσμίως γνωστή για την πρωτοποριακή της έρευνα στο θέμα της ραδιενέργειας. Ανάμεσα στις πρωτιές της, περιλαμβάνονται επίσης το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γυναίκα  καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Παρισιού. Η δουλειά της, άλλαξε και επηρέασε σε αξιοσημείωτο βαθμό τον κόσμο.
 
4. Αμέλια Έρχαρτ
 
amelia.png
 
Η Αμέλια Έρχαρτ υπήρξε η πρώτη γυναίκα πιλότος και η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μια πρωτοπόρος για την γυναικεία αεροπορία, ενέπνευσε τη δημιουργία των Ninety-Nines, ενός οργανισμού για γυναίκες πιλότους.  Εκτός από αυτό όμως, η Έρχαρτ, έγραψε πάρα πολλά μπεστσέλερ βιβλία και μαζί με τις αεροπορικές της επιδόσεις, είχε μια  σημαντική συμβολή στο Φεμινιστικό Κίνημα της Αμερικής αλλά και στους νόμους για τα ίσα δικαιώματα. 
 
5. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
 
bouboulina.png
 
Μια από τις πιο σημαντικές ηρωικές φιγούρες του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία το 1821. Η Μπουμπουλίνα, δεν ήταν μόνο μια από τους πρωτεργάτες του αγώνα αλλά η μόνη γυναίκα-μέλος της Φιλικής Εταιρείας που προετοίμαζε τους Έλληνες στον αγώνες τους κατά των Τούρκων. Η ανεξαρτησία της Ελλάδας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στη Μπουμπουλίνα, στον αγώνα και τα πλοία της. Έχοντας δώσει απλόχερα όλη της την περιουσία, στον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων, η Μπουμπουλίνα θεωρείται ήρωας, για άνδρες, γυναίκες και την Ελλάδα.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές