Πώς να διαχειριστείτε το άγχος των γιορτών

12 Δεκεμβρίου 2016

Συνειδητοποιήσατε πως πλησιάζουν οι γιορτές και σας διαπέρασε ένα ρίγος; Ε, δεν είστε οι μόνοι...Για κάποιους οι γιορτές είναι αφορμή, για να συναντηθούν με τους αγαπημένους τους και να απολαύσουν τη λαμπερή διακόσμηση στους δρόμους και τις μυρωδιές των φρεσκοψημένων χριστουγεννιάτικων λιχουδιών. Για άλλους όμως, αυτή την εποχή είναι πιθανότερο να κάψουν το γεύμα των καλεσμένων τους, να τρέχουν για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, περιμένοντας σε τεράστιες ουρές στα μαγαζιά και γενικά, να συναντάνε παντού χάος. Ας το παραδεχτούμε...όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή το άγχος των γιορτών. Και όλοι επίσης μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι όσο ευχάριστες και διασκεδαστικές είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων, άλλο τόσο είναι αγχωτικές. Επειδή όμως εμείς θέλουμε να απολαύσετε την εορταστική περίοδο όσο γίνεται περισσότερο, καταλήξαμε σε μερικές συμβουλές, ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος σας. 

 

stress blog christmas 2016-02.png

Μην πανικοβάλεστε με μικροπράγματα. Με τόσα πολλά πράγματα να κάνετε σε τόσο λίγο χρόνο, είναι λογικό να δυσκολεύστε να τα βάλετε μια σειρά. Αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Για να σας θυμίζουμε να μην στρεσσάρεστε με την παραμικρή λεπτομέρεια.  Το παιχνίδι που ζήτησε για δώρο ο αδερφός σας δεν είναι πια διαθέσιμο; Χαρίστε του κάτι ουδέτερο, όπως μια δωροκάρτα και θα το χαρεί εξίσου! Σας έχουν καλέσει σε υπερβολικά πολλά τραπέζια, όλα την ίδια μέρα; Μην προσπαθήσετε να πάτε σε όλα, απλά επιβεβαιώστε ότι θα παρευρεθείτε σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό για εσάς. Μόνο όταν καταφέρετε να καταναλώνετε λιγότερο χρόνο σε τέτοιες λεπτομέρειες, θα βρείτε περισσότερο χρόνο, για να απολαύσετε πραγματικά τα Χριστούγεννα. 

 

stress blog christmas 2016-03.png

Βάλτε όρια. Και λέγοντας όρια, εννοούμε τα χρήματα που μπορείτε να ξοδέψετε. Δεν είναι ντροπή να περιορίζετε τα έξοδά σας, όταν στενεύεστε οικονομικά. Και σίγουρα δεν αξίζει να φορτώνετε τις πιστωτικές σας κάρτες με εκατοντάδες ευρώ, αν δεν μπορείτε να τις ξεχρεώσετε μετά και αυτό σας γεμίζει άγχος...Αντί να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τους φίλους και τους συγγενείς σας αγοράζοντάς τους τα πιο ακριβά δώρα, καλύτερα να τους χαρίσετε κάτι πιο ουσιαστικό, όπως ένα χειροποίητο δώρο που φτιάξατε μόνοι σας. Αυτά τα δώρα όχι μόνο θα εκτιμηθούν περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος σας με τα οικονομικά! 

 

stress blog christmas 2016-04.png

Προετοιμαστείτε έγκαιρα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!  Είναι βραδύ, μια μέρα  πριν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα κάνετε για την οικογένεια. Και συνειδητοποιείτε ότι σας λείπουν τα βασικά για τις προετοιμασίες του φαγητού! Δεν έχετε  το σωστό μέγεθος ταψιού για το ψητό σας; Όλοι λίγο ή πολύ κάποτε πιανόμαστε απροετοίμαστοι. Ωστόσο, μην ανησυχείτε, έχουμε μια απλή λύση γι’ αυτό. Λίγες νύχτες πριν, απλώστε όλες τις κατσαρόλες και τα τηγάνια που χρειάζεστε για να προετοιμάσετε το φαγητό σας. Με μια μικρή αυτοκόλλητη σημείωση, σημειώστε ποια σκεύη θα χρησιμοποιηθούν και για ποιο σκοπό. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε εύκολα να παραμένετε οργανωμένοι και να εντοπίσετε ποια σκεύη μπορεί να σας λείπουν. Αν σας λείπει κάποιο, μπορείτε να πάτε εκ των προτέρων να το αγοράσετε, αντί να βρεθείτε σε αδιέξοδο μια νύχτα πριν εμφανιστεί η οικογένεια για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα για να αποφύγετε το επιπλέον άγχος!

 

stress blog christmas 2016-05.png

Κάντε ένα διάλειμμα. 5, 10, 20 λεπτά ή όσο εσείς χρειάζεστε. Το πνεύμα των γιορτών επιτάσσει να προσφέρουμε, αλλά όχι μόνο στους άλλους...πρέπει να βρίσκουμε χρόνο και για τον εαυτό μας. Αν δεν επιτρέψετε στoν εαυτό σας να κάτσει λίγο ήρεμα και να χαλαρώσει, δε θα έχετε αρκετή ενέργεια ούτε για εσάς, ούτε για τους γύρω σας. Για αυτό σας προτείνουμε να αφιερώνετε χρόνο μέσα στη μέρα, για να ανάψετε εορταστικά αρωματικά κεράκια, να κουλουριάσετε δίπλα στο τζάκι και να απολαύσετε μια κούπα ζεστό καφέ.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές