Πανεύκολο χειμωνιάτικο ποπ-κορν με πικάντικη ζάχαρη

11 Δεκεμβρίου 2015
 
Χωρίς γλουτένη, για τους απαιτητικούς, με ιδιαίτερη γεύση και… νάζι για τους χειμωνιάτικους τύπους
 
Θα χρειαστούμε: (για 8 μερίδες)
 
3 φυλλαράκια φρέσκιας δάφνης
2 πορτοκάλια, το ξύσμα τους
2 λεμόνια, το ξύσμα τους
6 καρφάκια γαρύφαλλο
½ κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γεμάτο μοσχοκάρυδο
1 κ.γλ. βανιλίνη
1 κιλό άχνη ζάχαρη
ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
250 γρ. ποπ-κορν
 
Πάμε…
 
Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη βανιλίνη. Τα χτυπάμε όλα μαζί, προσθέτουμε και την άχνη (ολόκληρη ή τμηματικά αν δε χωρά) και συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι προκύπτει μια εξόχως αρωματική, πικάντικη ζάχαρη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα κι εκτός ποπ-κορν. Σε αυτή τη φάση, με το χτύπημα η ζάχαρη θα έχει μια κάπως υγρή υφή, μια και τα ξύσματα έχουν δώσει χυμούς. Γι’αυτό, την απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε μερικές ώρες να στεγνώσει καλά, πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
 
Αφού ξεραθεί η πικάντικη ζάχαρή μας, την περνάμε μέσα από σουρωτήρι, σε περίπτωση που δεν έχουν θρυμματιστεί αρκετά τα μπαχάρια μας. 
 
Πάμε να ετοιμάσουμε τώρα το ποπ-κορν μας: Σε μια κατσαρόλα με καπάκι και σε υψηλή φωτιά, ζεσταίνουμε καλά να κάψουν το λάδι με το βούτυρο. Αφού λιώσουν, προσθέτουμε τα σπόρια του καλαμποκιού (σιταροπούλα), τα ανακατεύουμε μια γύρα, κλείνουμε αμέσως το καπάκι και τα αφήνουμε να μεταμορφωθούν σε…. ταρά! ποπ-κορν! Μέσα σε ελάχιστα λεπτά θα αρχίσουμε να ακούμε τον μαγικό ήχο «ποκ-ποκ» και τα καλαμπόκι να σκάνε και να ψήνονται. Αν η κατσαρόλα μας έχει χέρια ή χερούλι, μπορούμε να την ανακινήσουμε ελαφρώς ώστε να σιγουρευτούμε πως όλα τα καλαμπόκια θα σκάσουν.
 
Ανοίγουμε με προσοχή (δειλά-δειλά) το καπάκι, ικανοποιούμαστε με τη μεταμόρφωση και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μερικές κουταλιές (6-7 κ.σ.) από την αρωματική μας ζάχαρη, προσθέτουμε το ποπ-κορν κι ανακατεύουμε. Με κουτάλα ή και με τα χέρια, αν ξύπνησε το πρωτόγονο μέσα μας! 
 
 
Μπορούμε πάντοτε να γεμίσουμε σακουλάκια διάφανα με 1-2 κ.σ. αρωματισμένη ζάχαρη και έτοιμο ποπ-κορν, να τα διακοσμήσουμε με πολύχρωμες κορδέλες και κουδουνάκια και να τα χαρίσουμε στη δουλειά. Σούπερ έκπληξη και θα κερδίσουμε πόντους! 
Πριν ανοιχτούν τα σακουλάκια, τα ανακινούμε όπως είναι καλά κλεισμένα, ώστε να πάει παντού η ζάχαρη και… ορμάμε. 
 
tip: Την πικάντικη αυτή ζάχαρη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε μια ποικιλία γλυκών, όπως σε ψημένες μπανάνες, κρέμες και σαντιγί. Αν σκοπεύουμε λοιπόν να τη χρησιμοποιήσουμε ποικιλοτρόπως, τη διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές