Πάμε εποχιακά!

18 Σεπτεμβρίου 2020
Παντζάρια
  Τα παντζάρια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως για παράδειγμα βιταμίνες Γ, B6, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Περιέχουν υψηλή συγκέντρωση νιτρικών, τα οποία βοηθούν στη μείωσης της αρτηριακής πίεσης το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα παντζάρια είναι επίσης μια καλή πηγή θρεπτικών ινών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων παθήσεων υγείας.
 
Μπάμιες
  Αν και ανήκει στην κατηγορία των φρούτων, εντούτοις η μπάμια χρησιμοποιείται γενικά σαν λαχανικό στο μαγείρεμα. Είναι πλούσια σε πολλές θρεπτικές ουσίες και έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Γ και K. Γνωρίζατε όμως ότι περιέχει πρωτεΐνες, οι οποίες λείπουν από άλλα φρούτα και λαχανικά; Οι μπάμιες είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, να αποτρέψουν τις φλεγμονές και να συμβάλουν στη γενική υγεία του οργανισμού. Συγκεκριμένα, περιέχουν πολυφαινόλες οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Τέλος, έρευνες έχουν καταδείξει πως οι μπάμιες μπορεί να συνδέονται με τη χοληστερόλη στο έντερο και έχουν την ιδιότητα να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
 
Καρότα
  Τα καρότα περιέχουν περίπου 10% υδατάνθρακες, οι οποίο είναι άμυλο, φυτικές ίνες και απλά σάκχαρα. Πρόκειται για ένα λαχανικό εξαιρετικά χαμηλό σε λιπαρά και πρωτεΐνες και ταυτόχρονα μια ιδιαίτερα καλή πηγή βήτα καροτίνης, φυτικών ινών, βιταμίνης Κ1, καλίου και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Είναι γνωστό πως τα καρότα είναι ένα λαχανικό που βοηθάει στην απώλεια βάρους ενώ έχει συνδεθεί η κατανάλωσή του με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιωμένη υγεία των ματιών.
 
 
Πράσα
  Τα πράσα είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ιδίως μαγνήσιο και βιταμίνες Α, C και Κ. Περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, σιδήρου και φυλλικού οξέος. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και θειούχες ενώσεις που πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα μας από ασθένειες. Τέλος, τα πράσα περιέχουν φυτικές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, το σχηματισμό θρόμβων αίματος και τον συνολικό κίνδυνο καρδιακής νόσου.
 
Σπανάκι
  Το σπανάκι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες οι οποίες να ωφελέσουν την πέψη. Είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αφού περιέχει υψηλές ποσότητες καροτενοειδών, βιταμίνης Γ, βιταμίνης Κ, φολικού οξέος, σιδήρου και ασβεστίου. Επίσης, το σπανάκι διαθέτει πολλές φυτικές ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, όπως η λουτεΐνη, η καφεφερόλη, τα νιτρικά άλατα, η κουερσετίνη και η ζεαξανθίνη. Είναι επίσης πολύ ευεργετικό καθώς μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, να προωθήσει την υγεία των ματιών, να καταπολεμήσει τον καρκίνο και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.
 
Φασολάκια
  Τα πράσινα φασόλια δεν περιέχουν χοληστερόλη, αλλά περιέχουν πολλές απαραίτητες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος. Ένα φλιτζάνι ωμά πράσινα φασόλια περιέχει σχεδόν το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας. Τα πράσινα φασόλια είναι επίσης μια καλή πηγή ανόργανων συστατικών, ειδικά μαγγάνιο. Αυτό το βασικό μέταλλο ενισχύει το μεταβολισμό και έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες, ενώ επίσης συμβάλει στην υγεία των οστών και στην επούλωση των πληγών.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές