Καλοκαίρι στον κήπο: Προστατεύοντας τα φυτά μας από τη ζέστη

04 Αυγούστου 2016
Και πάλι έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου, όπου οι θερμοκρασίες είναι στα ύψη και για αυτό σας παρουσιάζουμε ξανά εύκολους και πρακτικούς τρόπους για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτή τη ζέστη τα φυτά και ο κήπος σας!
 

Tips για πότισμα

  • Καταρχάς δεν χρειάζεται να τα ποτίζετε κάθε μέρα. Από την άλλη, η μια φορά την βδομάδα, ίσως αποβεί καταστροφική. Άρα, τα ευαίσθητα φυτά π.χ. εποχιακά λουλούδια, χρειάζονται καλό πότισμα κάθε 2 μέρες και τα υπόλοιπα κάθε 3-4 μέρες. Προσοχή όπως! Μην μπείτε στον πειρασμό να ποτίζετε πιο συχνά. Το υπερβολικό πότισμα, μπορεί να στερήσει στις ρίζες το οξυγόνο και να προκαλέσει το φύτρωμα μυκήτων στο χώμα.
  • Όταν μιλάμε για «καλό πότισμα», χρησιμοποιούμε ειδικό σύστημα ποτίσματος ή λάστιχο.
  • Πολύ σημαντική είναι η ώρα της μέρας. Για να απορροφηθεί σωστά το νερό από το χώμα και για να μην εξατμιστεί από τη ζέστη, ποτίζουμε ώρες που η θερμοκρασία είναι μειωμένη, δηλαδή αργά το απόγευμα ή ακόμα πολύ νωρίς το πρωί.
  • Σκαλίζοντας συχνά το χώμα, επιτρέπετε στο νερό να εισχωρήσει πιο εύκολα και άρα και πιο αποτελεσματικά, στις ρίζες.

Δώστε «τροφή»

Ένα παχύ στρώμα οργανικού λιπάσματος, γύρω από τη βάση, θα προστατέψει τις ρίζες των φυτών από τον καύσωνα (και το χειμώνα, από το κρύο) ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσει το χώμα υγρό. Τώρα τον Αύγουστο στην Κύπρο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι ιδιαίτερα ψηλή. Αυτό σημαίνει ότι 3-5 εκατοστά λιπάσματος θα κάνουν τη δουλειά. Όταν λέμε οργανικό λίπασμα, μπορούμε να περιλάβουμε πευκοβελόνες, φύλλα ακόμα και κομμένο γρασίδι  – ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Κάτω από τη σκιά

Όπως θέλουμε εμείς σκιά, έτσι θέλουν και τα φυτά. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα πιο ευαίσθητα όπως λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές). Εάν έχετε μεγάλη ομπρέλα τοποθετήστε την από πάνω ή στην πέργκολα/φράχτη απλώστε, κατά τη διάρκεια της μέρας, ύφασμα (π.χ. ένα παλιό σεντόνι). Μακροπρόθεσμα, εάν είστε σε σπίτι με αυλή, φυτεύοντας μεγάλα πλατύφυλλα δέντρα, το καλοκαίρι, προσφέρετε φυσική σκιά στα λουλούδια και τα πιο ευαίσθητα φυτά, που μπορείτε να φυτέψετε από κάτω.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές