Ένα ροζέ καλοκαίρι!

07 Αυγούστου 2020

Το ροζέ κρασί είναι το απόλυτο καλοκαιρινό κρασί! Φαίνεται υπέροχο στο ποτήρι, έχει απίθανη γεύση και ταιριάζει πολύ με τις καλοκαιρινές γεύσεις. Τότε γιατί δεν πίνουν περισσότεροι ροζέ κρασί; Ο κύριος λόγος είναι πως ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πώς να "διαχειριστεί" το ροζέ κρασί. Ας λύσουμε μερικές από τις απορίες σας.

Είναι όλα τα ροζέ κρασιά γλυκά ή ημιγλυκά;
Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί, τα περισσότερα ροζέ κρασιά είναι ξηρά. Ο λόγος που δίνουν μια “γλυκιά αίσθηση”  είναι το γεγονός ότι τα αρώματα και η γεύση τους θυμίζουν ζουμερά κόκκινα φρούτα όπως φράουλες, σμέουρα, κόκκινα δαμάσκηνα, άλλα φρούτα όπως πεπόνι και ροδάκινο, ακόμη και λουλούδια όπως ροδοπέταλα, γιασεμί και ούτω καθεξής. Ωστόσο, αυτό το αρωματικό προφίλ δεν έχει καμία σχέση με τη γλυκύτητα.

Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές αποχρώσεις ροζέ κρασιών;
Το ροζέ κρασί φτιάχνεται από ποικιλίες κόκκινων σταφυλιών. Μετά την παραλαβή των σταφυλιών στο οινοποιείο, αφού έχει γίνει ο τρύγος, τα σταφύλια πιέζονται και ο χυμός, που είναι άχρωμος, παραμένει σε επαφή με τις φλούδες που έχουν όλο το χρώμα και τα αρωματικά στοιχεία, για μερικές ώρες, από 2 έως 24 στις περισσότερες περιπτώσεις. Όσο περισσότερος ο χρόνος τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του κρασιού αλλά και τόσο πιο έντονο γευστικά είναι. Επίσης, ορισμένες ποικιλίες είναι πιο σκουρόχρωμες από άλλες. Έτσι, μπορείτε να έχετε ροζέ κρασιά σε χρώμα “σομόν", όπως αυτά από την Προβηγκία της Νότιας Γαλλίας, ρουμπίνι χρώματος όπως είναι για παράδειγμα, πολλά ροζέ από Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, όπως επίσης και ροζέ κρασιά με τόσο σκούρο χρώμα που μοιάζουν περισσότερο με ανοιχτά κόκκινα!

Τα ροζέ κρασιά ταιριάζουν με φαγητό;
Ναι! Τα ροζέ κρασιά θεωρούνται το “πασπαρτού” στο πάντρεμα γεύσεων με κρασί, αφού είναι ένα εύκολο είδος κρασιού να συνδυαστεί με φαγητό.
Τα ροζέ κρασιά με ρουμπίνι χρώμα ταιριάζουν απόλυτα με τη μεσογειακή κουζίνα, καθώς είναι πιο έντονα και έχουν λίγες τανίνες (αυτό το αίσθημα μουδιάσματος στο στόμα), ώστε να μπορείτε να τα απολαύσετε με μια ποικιλία μεζέδων/τάπας, όπως χαλούμι, διάφορες σαλάτες, ψάρι στη σχάρα, χοιρινό και κοτόπουλο σουβλάκι και πιάτα με ελαφριές κόκκινες σάλτσες π.χ. μακαρονάδες με φρέσκια ντομάτα και φυσικά πιάτα με θαλασσινά π.χ. ριζότο με γαρίδες, παέγια, χταπόδι στη σχάρα και ούτω καθεξής.
Τα ροζέ με χρώμα σομόν είναι πιο «εκλεπτυσμένα», οπότε συνδυάζονται ιδανικά με ελαφρύτερες γεύσεις, όπως τυριά π.χ. κατσικίσιο τυρί (αναρή, chevre, brie),  θαλασσινά όπως χτένια, γαρίδες, καλαμάρι, ακόμη και φρούτα.
Tip: Όσο πιο σκούρο είναι το ροζέ, τόσο πιο έντονη μπορεί να είναι η γεύση του φαγητού.

Τί να αγοράσω;
Δοκιμάστε ροζέ από όλο τον κόσμο! Οι ποικιλίες μπορεί να είναι διεθνείς όπως Grenache, Cabernet Franc, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, ελληνικές όπως Μοσχοφίλερο (που είναι μια ποικιλία με ροζ φλούδα), Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο και φυσικά κυπριακές όπως Μαραθεύτικο, Μαύρο και Λευκάδα.

Πώς σερβίρω το ροζέ κρασί;
Σε μια σαμπανιέρα με πάγο και νερό ώστε η θερμοκρασία να είναι περίπου 8-10C. Προσέξτε να μην είναι πολύ παγωμένο το κρασί, καθώς θα χαθούν τα αρώματα και οι γεύσεις του ή ακόμα χλιαρό καθώς θα γίνει πλαδαρό. Και φυσικά, δεν συνιστούμε να προσθέσετε παγάκια στο κρασί σας. Εάν θέλετε όμως να το διατηρήσετε παγωμένο, μπορείτε να προσθέσετε μερικά κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα όπως φράουλες και μούρα!

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές