Give Peas a chance!

17 Μαρτίου 2019

Ο αρακάς, ή τα μπιζέλια όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε, είναι ένα υπέροχο ανοιξιάτικο λαχανικό και ιδιαίτερα ωφέλιμο. Κάποια από τα οφέλη του αρακά είναι:

 

Χαμηλό σε θερμιδική αξία

Η περιεκτικότητα σε θερμίδες του αρακά είναι αρκετά χαμηλή, με μόνο 62 θερμίδες ανά ½ φλιτζάνι. Περίπου το 70% αυτών των θερμίδων προέρχεται από υδατάνθρακες και τα υπόλοιπα προέρχονται από πρωτεΐνες και ένα μικρό ποσοστό λιπαρών.

 

Ψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Τα μπιζέλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα καρότα έχει μόνο 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, ενώ το 1/2 φλιτζάνι μπιζέλια περιέχει τετραπλάσια ποσότητα. Αυτή η υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης μαζί με μια υψηλή ποσότητα φυτικών ινών είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα μπιζέλια είναι τόσο χορταστικά. Αυτό το γεγονός κάνει επίσης τα μπιζέλια μια εξαιρετική επιλογή τροφής για χορτοφάγους και vegan.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
Ο αρακάς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) ο οποίος μετρά την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωση φαγητού. Οι δίαιτες που περιέχουν τροφές με χαμηλό GI βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα μπιζέλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, κάτι που είναι ωφέλιμο όσο αφορά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

 


Μπορεί να ωφελήσει την πέψη.
Ο αρακάς περιέχει μια εντυπωσιακή ποσότητα φυτικών ινών, στοιχείο ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα “καλά” βακτήρια στα έντερα, τα διατηρούν υγιή και ταυτόχρονα αποτρέπουν την αύξηση των “κακών” βακτηρίων.

 

Τα μπιζέλια μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις
1.Τα μπιζέλια περιέχουν μια καλή ποσότητα μετάλλων που είναι καλά για την καρδιά, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο. Μια διατροφή υψηλή σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι βοηθήσει στην ρύθμιση της υψηλής πίεσης του αίματος.
2. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των μπιζελιών και οσπρίων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συνολική χοληστερόλη και την «κακή» LDL χοληστερόλη. Και οι δύο, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων όταν είναι αυξημένες.

3. Η συχνή κατανάλωση πράσινων μπιζελιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, κυρίως λόγω του αντιοξειδωτικού περιεχομένου τους και της ικανότητάς τους να μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Επιπλέον, τα μπιζέλια περιέχουν θρεπτικά συστατικά γνωστά για την ικανότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

4. Τα μπιζέλια έχουν κάποια  χαρακτηριστικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη. Οι ίνες και η πρωτεΐνη τους εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να ανεβαίνουν πολύ γρήγορα, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο. Επιπλέον, ο δείκτης χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) των μπιζελιών τους καθιστά τρόφιμο φιλικό προς τον διαβήτη. Παρέχουν επίσης μια καλή ποσότητα μαγνησίου και βιταμινών Β, εκτός από τις βιταμίνες Κ, Α και C. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές