Φαγόπυρο: το πρωινό των πρωταθλητών (σ.σ. και πως το φτιάχνουμε)

29 Μαρτίου 2015

Τι είναι το φαγόπυρο; Είναι ένας σπόρος πολύ διαδεδομένος στην Ασία, που συγκαταλέγεται στα δημητριακά με εξαιρετική θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και είναι χαμηλό σε ζάκχαρα.  Μπορούμε να το βρούμε ωμό, σε μορφή αλευριού, αλλά και φρυγανισμένο (ονομάζεται Kasha). Θα το βρείτε στο ράφι του METRO με τα βιολογικά και υγιεινά τρόφιμα.

 

Θα χρειαστούμε

Φαγόπυρο

1 κτ. γλ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

Ηλιόσπορους

Κολοκυθόσπορους

Λιναρόσπορος ή chia

αμύγδαλα ή καρύδια

Αποξηραμένα φρούτα (cranberries και goji berries)

Προαιρετικά λίγο γάλα της προτίμησής σας ή ταχίνι και μέλι

 

Πάμε...

Βράζουμε σε αναλογία 1 μέρος φαγόπυρου προς 2 νερό ή ζωμό, σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά. Αφού το ετοιμάσουμε, αν θέλουμε ρίχνουμε ένα κουταλάκι γλυκού λάδι καρύδας (για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες) ή ελαιόλαδο και το διατηρούμε στο ψυγείο για 5 μέρες τουλάχιστον.

Ας ετοιμάσουμε τώρα τα... ενισχυτικά. Βάζουμε μικρή ποσότητα ξηρών καρπών σε μπολ με νερό, που να τους καλύπτει καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι. Πετάμε τους σπόρους που επιπλέουν και αφήνουμε τους υπόλοιπους σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο να μουλιάσουν όσες ώρες χρειάζονται. Αδειάζουμε το νερό και τους ξεπλένουμε πολύ καλά με καθαρό νερό. Τους στεγνώνουμε με μια πετσέτα και είναι έτοιμοι για κατανάλωση. Αν θέλουμε τους διατηρούμε στο ψυγείο για 3 μέρες ή τους αποξηρένουμε στο φούρνο (όχι πάνω απο 150°C) ή στον αποξηραντή.

Έτσι αν τα έχουμε όλα έτοιμα από την Κυριακή φαγόπυρο και "διακοσμητικά"- το μόνο που θα απομένει τις άλλες μέρες είναι απλά να “συναρμολογήσουμε” το πρωινό.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές