Εκπαιδεύστε το σκύλο σας παίζοντας!

04 Μαρτίου 2015
Περάστε απίστευτα διασκεδαστικά με το τετράποδό σας και βάλτε του στη Βασική Εκπαίδευση άριστα!
 
Το να παίζουμε με το σκύλο μας σε πολύ τακτή βάση, δεν κρατά μονάχα το ζώο σε καλή φυσική κατάσταση κι εγρήγορση, αλλά είναι μια τακτική που μας δένει, χτίζει τη μεταξύ μας επικοινωνία και το σεβασμό. Ο σκύλος περιμένει πώς και πώς την ώρα που θα τον βγάλουμε βόλτα και θα του δώσουμε την προσοχή μας κι αναπτύσσει για εμάς συνάμα αισθήματα υπακοής και κατανόησης.
Πριν ξεκινήσεις το παιχνίδι με το αγαπημένο σου τετράποδο, θυμήσου ότι θα πρέπει να τηρήσεις κάποιους απλούς κανόνες, όπως:
-Το παιχνίδι χρειάζεται συχνά διαλείμματα, ώστε το σκυλί να μπορεί να διατηρεί το ενδιαφέρον του αλλά και την προσοχή του σε εσένα, χωρίς να υπερενθουσιάζεται, να κουράζετε ή να ξεφεύγει. 
-Είναι σημαντικό το παιχνίδι να διαρκεί όσο το ευχαριστιέται ο σκύλος και όχι εσύ! Διαφορετικά, το σκυλί θα βαρεθεί και δεν θα σε υπακούσει.
-Δεν παίζουμε μονάχα ένα παιχνίδι. Βάζουμε ποικιλία στη διασκέδασή μας και στα αντανακλαστικά του ζώου.
«Άφησε!» το…
Για να μάθει το ζώο να αφήνει αυτό που κρατά στο στόμα του, θα πρέπει να του δείξεις τη λιχουδιά και να περιμένεις, μετά την προτροπή «άφησε!» να περιεργαστεί την τροφή και να την προτιμήσει, αφήνοντας ό,τι έχει στο στόμα του. Μετά από αρκετές προσπάθειες, θα μάθει την εντολή κάνοντας το παιχνίδι… παιχνιδάκι.
 
«Πιάσε!» το…
 
Βρες μία μπάλα που να χωρά στο στόμα του σκύλου σου αλλά να μην είναι τόσο μικρή ώστε να κινδυνεύει να την καταπιεί και πέταξέ την στην αρχή σε κοντινή απόσταση και ψηλά. Σταδιακά, μπορείς να την πετάξεις πιο επιθετικά ή να χρησιμοποιήσεις frisbee με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 
Παίζουμε κρυφτό;
 
Ένα παιχνίδι που θα το καταφχαριστηθεί ο σκύλος σου είναι το κρυφτό. Αφού του δώσεις την εντολή να «καθίσει!» και να «μείνει», βρίσκεις για αρχή μια εύκολα κρυψώνα και του φωνάζεις «έλα!» ή με το όνομά του. Όταν σε βρει, αντάμειψέ τον με μια λιχουδιά και χάιδεψέ τον ζωηρά, ως επιβράβευση.
 
Παίξε μπάλα με το σκύλο σου!
 
Βρες μια σχετικά μεγάλη μπάλα, που ο σκύλος σου να μην μπορεί να δαγκώσει ή μεταφέρει στο στόμα του και σπρώξε την προς το μέρος του. Αφού αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να την πιάσει με το στόμα, θα επιχειρήσει να τη σπρώξει με τη μύτη ή τα πόδια του.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές