Διαβάζοντας σωστά τη συσκευασία του αντηλιακού σου

09 Ιουλίου 2014
Διαβάζοντας σωστά τη συσκευασία του αντηλιακού σου

Για να «αποκωδικοποιήσεις» σωστά τη συσκευασία του αντηλιακού σου, δεν χρειάζεσαι ντοκτορά. Διάβασε τις παρακάτω επεξηγήσεις και θα γίνεις εξπέρ.

  • SPF: Ο δείκτης προστασίας (Sun Protection Factor) αφορά στην προστασία που προσφέρει ένα προϊόν απέναντι στις ακτίνες UVB. Ένα αντηλιακό με SPF30, σημαίνει ότι αφήνει να περάσει στο δέρμα μας το 1/30 της ακτινοβολίας των UVB.
  • UVR: Είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου και διακρίνεται σε: UVA, UVB και UVC (αναλόγως το μήκος κύματος).
  • Ακτίνες UVA: Είναι εκείνη η υπεριώδης ακτινοβολία που ευθύνεται για τη γήρανση της επιδερμίδας, μια και διεισδύει σε βάθος στο δέρμα και είναι ικανή να καταστρέψει τα κύτταρα εκείνα που παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο. Η συγκεκριμένη ακτινοβολία εκπέμπεται όλο το χρόνο.
  • Ακτίνες UVB: Είναι εκείνη η υπεριώδης ακτινοβολία που αν και δεν διεισδύει στις στοιβάδες της επιδερμίδας, ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα. Παράγει τη μελανίνη κι εκπέμπεται πιο έντονα τους θερινούς μήνες και τις μεσημβρινές ώρες.
  • PA & PPD: Οι δύο αυτοί δείκτες μετράνε την προστασία που προσφέρει ένα αντηλιακό απέναντι στην ακτινοβολία UVA. Ο δείκτης PA μετριέται με σταυρούς και ο PPD με αριθμούς.

Χαμηλή UVA προστασία: PA+ = PPD 2-4

Μεσαία UVA προστασία: PA++ = PPD 4-8

Ικανοποιητική UVA προστασία: PA+++ = PPD 8 (και άνω)

Υπάρχουν και τα λεγόμενα Ευρέως Φάσματος αντηλιακά, τα οποία παρέχουν προστασία τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις UVA.