Διαβάζοντας σωστά τη συσκευασία του αντηλιακού σου

09 Ιουλίου 2014

Για να «αποκωδικοποιήσεις» σωστά τη συσκευασία του αντηλιακού σου, δεν χρειάζεσαι ντοκτορά. Διάβασε τις παρακάτω επεξηγήσεις και θα γίνεις εξπέρ.

  • SPF: Ο δείκτης προστασίας (Sun Protection Factor) αφορά στην προστασία που προσφέρει ένα προϊόν απέναντι στις ακτίνες UVB. Ένα αντηλιακό με SPF30, σημαίνει ότι αφήνει να περάσει στο δέρμα μας το 1/30 της ακτινοβολίας των UVB.
  • UVR: Είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου και διακρίνεται σε: UVA, UVB και UVC (αναλόγως το μήκος κύματος).
  • Ακτίνες UVA: Είναι εκείνη η υπεριώδης ακτινοβολία που ευθύνεται για τη γήρανση της επιδερμίδας, μια και διεισδύει σε βάθος στο δέρμα και είναι ικανή να καταστρέψει τα κύτταρα εκείνα που παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο. Η συγκεκριμένη ακτινοβολία εκπέμπεται όλο το χρόνο.
  • Ακτίνες UVB: Είναι εκείνη η υπεριώδης ακτινοβολία που αν και δεν διεισδύει στις στοιβάδες της επιδερμίδας, ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα. Παράγει τη μελανίνη κι εκπέμπεται πιο έντονα τους θερινούς μήνες και τις μεσημβρινές ώρες.
  • PA & PPD: Οι δύο αυτοί δείκτες μετράνε την προστασία που προσφέρει ένα αντηλιακό απέναντι στην ακτινοβολία UVA. Ο δείκτης PA μετριέται με σταυρούς και ο PPD με αριθμούς.

Χαμηλή UVA προστασία: PA+ = PPD 2-4

Μεσαία UVA προστασία: PA++ = PPD 4-8

Ικανοποιητική UVA προστασία: PA+++ = PPD 8 (και άνω)

Υπάρχουν και τα λεγόμενα Ευρέως Φάσματος αντηλιακά, τα οποία παρέχουν προστασία τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις UVA.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές