Συντηρώντας τα εσπεριδοειδή φρούτα

25 Νοεμβρίου 2017

Καραμελωμένες φέτες εσπεριδοειδών

Είτε πρόκειται για πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, οι καραμελωμένες φέτες εσπεριδοειδών είναι φανταστικές για χρήση στη μαγειρική. Ιδιαίτερα, την περίοδο των Χριστουγέννων, υπάρχουν πολλές γιορτινές συνταγές όπου θα μπορείτε να προσθέσετε αυτές τις φέτες, για παράδειγμα στο Christmas cake, στα μελομακάρονα, στην πάπια με πορτοκάλι κλπ.

 

Υλικά

3 μεγάλα πορτοκάλια

¨Ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό

2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 φλ. νερό

2 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

Επιπλέον ζάχαρη ( προαιρετικό)

 

Εκτέλεση

Κόβουμε τα πορτοκάλια, ή οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδές φρούτο θέλουμε, σε λεπτές φέτες πάχους 0,30 εκ. Πετάμε τα σπόρια και τις άκρες τους.

Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και το αφήνουμε στο πλάι.

Σε μέτρια φωτιά, βράζουμε νερό σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού. Τις αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό και μετά μεταφέρουμε τις φέτες μέσα στο μπολ με το παγωμένο νερό μέχρι να κρυώσουν. Στραγγίζουμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, τα δύο φλιτζάνια νερό και τις δύο κουταλιές χυμό πορτοκάλι και τα βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Μειώνουμε την ένταση της φωτιάς σε χαμηλή και προσθέτουμε τις φέτες πορτοκάλι, σε μια επιφάνεια. Τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45-60 λεπτά ή μέχρι η φλούδα τους να γίνει ημιδιάφανη, γυρνώντας τις κάθε 15 λεπτά.

Τοποθετούμε τα πορτοκάλια σε μια επιφάνεια για να κρυώσουν, είτε για μια ώρα είτε για ολόκληρο το βράδι. Αν θέλετε να κολλάνε λιγότερο οι φλούδες, πασπαλίστε τις με επιπλέον ζάχαρη.

Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αμέσως για τις χριστουγεννιάτικες σας συνταγές ή να τις αφήσετε στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο, μέχρι και 1 μήνα. Αν θα κρατήσετε το σιρόπι από το πορτοκάλι – τέλειο να το χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή με πάπια πορτοκάλι – μπορείτε να το διατηρήσετε μέχρι 2 βδομάδες.

 

Συντηρώντας τα εσπεριδοειδή με αλάτι

 

Το αλάτι και τα εσπεριδοειδή είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός. Τα συντηρημένα λεμόνια είναι τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή συντηρημένα με αλάτι, αλλά μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία και με πορτοκάλι και με γκρέιπφρουτ. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να «ζωντανέψετε» σάλτσες, κάρι, ρύζι, πιάτα με ψάρι ή με πουλερικά.

Υλικά

6-8 ολόκληρα λεμόνια

4-5 κ.σ. αλάτι

Ένα βαζάκι

Αιχμηρό μαχαίρι

Γουδοχέρι ή ξύλινο κουτάλι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το βαζάκι με σαπούνι και ζεστό νερό και ακολούθως το σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα. Καθαρίζουμε επίσης το εξωτερικό των λεμονιών, ξεπλένουμε και σκουπίζουμε. Κόβουμε τις άκρες των λεμονιών. Βάζουμε το λεμόνι πάνω στην μια επίπεδη άκρη, χαράζουμε ένα Χ μέσα στο λεμόνι και κόβουμε μέχρι να φθάσουμε 1 εκ. από τον πάτο. Ανοίγουμε το λεμόνι και πασπαλίζουμε με ½ κ.σ. αλάτι. Όταν το κάνουμε αυτό με όλα τα λεμόνια, τα βάζουμε στο βαζάκι όσο πιο κοντά μεταξύ τους γίνεται και τα σπρώχνουμε μέσα με το γουδοχέρι ή το ξύλινο κουτάλι. Όταν έχουν μπει όλα τα λεμόνια μέσα, προσθέτουμε ακόμα μια κουταλιά αλάτι και ξανασπρώχνουμε μέσα μέχρι να βγει όσο πιο πολύς χυμός γίνεται. Κλείνουμε το βαζάκι και φυλάμε τα λεμόνια σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος για τουλάχιστον 1 βδομάδα. Μέσα σε αυτή τη βδομάδα κουνάμε περιστασιακά το βαζάκι. Όταν περάσει η βδομάδα, μεταφέρουμε το βαζάκι στο ψυγείο. Όταν οι φλούδες γίνουν ημιδιάφανες, τα λεμόνια έχουν μαλακώσει και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές