Όλα για την...μούγκρα!

16 Φεβρουαρίου 2018

Λίγοι γνωρίζουν τι είναι η μούγκρα και λιγότεροι την έχουν δοκιμάσει. Κι όμως η μούγκρα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα και την απολαμβάνουμε ιδιαίτερα τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας. Αναφορές της παρουσίας της μούγκρας, στο κυπριακό τραπέζι χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα.

Τί είναι όμως η μούγκρα; Είναι απλά ένα πιάτο με κουνουπίδι, σινάπι και προζύμι (σε μερικές παραλλαγές δεν χρησιμοποιείται σινάπι).Ουσιαστικά, πρόκειται για  ένα πολύ καλό τρόπο να συντηρείται το κουνουπίδι και αν κατατάσσαμε αυτό το έδεσμα, σε κατηγορία, θα το λέγαμε σαν ένα είδος τουρσί.

Η γεύση της μούγκρας είναι πολύ ιδιαίτερη και πολυδιάστατη Η τελική της γεύση είναι ξινή, αλλά δεν είναι μια ξινή γεύση όπως τη ξέρουμε, για παράδειγμα του λεμονιού, του ξιδιού. Η ξινάδα της μούγκρας οφείλεται στην  μαεστρία με την οποία χρησιμοποιείται η φυσική ζύμη του ψωμιού (προζύμι) στην παρασκευή.

Για να μην μπείτε όμως στη διαδικασία να την φτιάξετε, αφού είναι αρκετά χρονοβόρα, μπορείτε να αγοράσετε νόστιμη μούγκρα για το τραπέζι σας της Καθαράς Δευτέρας, σε όλες τις Υπεραγορές ΜΕΤΡΟ!

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές