Ένας “Πράσινος” Απρίλης

07 Απριλίου 2019

Αβοκάντο

Αυτό το μοναδικό λαχανικό είναι ιδιαίτερα θρεπτικό. Καταρχάς περιέχει 20 περίπου βιταμίνες, ανάμεσά τους βιταμίνες Κ, Ε, Β5, Β6, ποτάσιο και φυλλικό οξύ. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη ή αλάτι και είναι πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη. Λόγω της αυξημένης ποσότητας του σε ποτάσιο, το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην καλή κυκλοφορία του αίματος ενώ η βιταμίνη Κ, που υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό, ευνοεί την υγεία των κοκάλων.

Ακτινίδιο

Ένα γευστικό φρούτο, ιδιαίτερα ψηλό σε βιταμίνη Γ, το οποίο σημαίνει πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ακτινίδιο επίσης περιέχει ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος ενώ αν θέλετε να αποβάλετε τοξίνες, είναι ιδανικό. Ως καλή πηγή βιταμίνης Ε, προστατεύει την επιδερμίδα, ταυτόχρονα δημιουργεί αλκαλική ισορροπία, είναι κατάλληλο για διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση καρδιοπαθειών.

Αγκινάρα

Γεμάτη με θρεπτικά στοιχεία όπως ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα ψηλή σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες Κ και Γ, μαγνήσιο, φώσφορο, ποτάσιο και σίδηρο. Είναι χαμηλή σε λιπαρά, μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και να ψηλώσει την καλή, να ρυθμίσει την κυκλοφορία του αίματος, να βελτιώσει την κατάσταση του συκωτιού καθώς και το χωνευτικό σύστημα.

Πράσινο κρεμμυδάκι

Δεν είναι απλά το λιγότερο ώριμο κρεμμύδι, αλλά ένα λαχανικό με σημαντικές θρεπτικές αξίες. Πλούσιο σε βιταμίνη Κ η οποία ευνοεί την υγεία των κοκάλων και την καλή κυκλοφορία του αίματος, σε βιταμίνη Α η οποία βελτιώνει την όραση και την επιδερμίδα και  βιταμίνη Β6 που βοηθά στον ύπνο και την διάθεση.

Μαϊντανός

Χαρακτηριστικό λαχανικό της κουζίνας μας, ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, προωθεί τον καθαρισμό του συκωτιού, μειώνει την κατακράτηση των υγρών, βοηθάει στην απώλεια βάρους και στη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνει την ποιότητα της επιδερμίδας, βοηθάει στον έλεγχο του διαβήτη καθώς και στη χώνεψη ενώ είναι ισχυρό εργαλείο κατά της οστεοπόρωσης.

Άνηθος

Με ιδιαίτερη γεύση, ο άνηθος μπορεί καταρχάς να βοηθήσει στη χώνεψη, λόγω των ελαίων που περιέχει, ενώ αυτά τα έλαια βοηθούν επίσης στον ύπνο. Το ασβέστιο στον άνηθο, ενισχύει την υγεία των κοκάλων ενώ είναι γνωστό πως είναι σύμμαχος στον έλεγχο του διαβήτη. Αν έχετε λόξιγκα, φάτε άνηθο και το ίδιο ισχύει αν έχετε διάρροια ή αρθριτικά.

Μπρόκολο

Αγαπημένο λαχανικό, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών ενώ μπορεί να προστατεύσει σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου όπως στήθους, νεφρών, προστάτη και στομαχιού. Το μπρόκολο βοηθά επίσης στη χώνεψη και μειώνει τη δυσκοιλιότητα, ρυθμίζοντας το έντερο. Τέλος, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στην λειτουργία του εγκεφάλου.

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές