Κοίτα τα αστέρια!

09 Αυγούστου 2019

Οι Περσείδες είναι από τους φωτεινότερους μετεωρίτες της χρονιάς. Το φαινόμενο φέτος θα κορυφωθεί από τις 11 Αυγούστου έως τις 13 Αυγούστου, γι 'αυτό θα είναι μια σπουδαία ευκαιρία να το παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά σας. Πιο κάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές για το πως να παρακολουθήσετε καλύτερα τις Περσείδες!

Απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πόλη

Η φωτορύπανση που δημιουργείται από τα φώτα της πόλης είναι τεράστια και καθιστά σχεδόν αδύνατο να δείτε τα αστέρια και τους ουρανούς. Όσο πιο πολύ απομακρυνθείτε, τόσο περισσότερα αστέρια και μετεωρίτες θα δείτε. Ίσως αυτή η δραστηριότητα να είναι μια τέλεια ευκαιρία για ένα οικογενειακό κάμπινγκ στο Τρόοδος ή την κυπριακή εξοχή!

Ξεκινήστε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν αρχίσετε να βλέπετε τις Περσείδες

Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στα μάτια σας να προσαρμοστούν. Περιορίστε επίσης τη χρήση όλων των πηγών φωτός π.χ. φαναράκια, κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε η νυχτερινή σας όραση να γίνει πιο δυνατή.

Ντυθείτε κατάλληλα

Φορέστε στρώσεις λεπτών ρούχων και πάρτε μαζί σας μια κουβέρτα. Θυμηθείτε ότι θα καθίσετε και θα περιμένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις πιο κρύες φάσεις της νύχτας. Έτσι, πρέπει να διατηρείστε ζεστοί.

Τι να πάρετε μαζί σας

Καρέκλες, κουβέρτες, ό, τι χρειάζεστε για να είστε άνετα, καθώς θα περιμένετε να δείτε τις φανταστικές Περσείδες. Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι τα παιδιά σας πιθανότατα θα μείνουν ξύπνια ως αργά. Όταν είναι άνετα, θα είναι για όλους πιο ευχάριστη η εμπειρία.

Χωρίστε τον ουρανό

Κατευθύνετε το κάθε μέλος της οικογένειας να εστιάζει σε ένα διαφορετικό μέρος του ουρανού. Όταν βλέπουν έναν μετεωρίτη, μπορούν να φωνάζουν “μετεωρίτες” και να δείχνουν! Αυτό είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τα παιδιά.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία

Δεν θα ήταν κακή ιδέα να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή stargazing στο tablet ή στο τηλέφωνό σας. Απλά τοποθετήστε τη συσκευή σας στον ουρανό και αυτή θα εντοπίσει όλα τα αστέρια και τους αστερισμούς, ώστε να ξέρετε τι κοιτάτε. Λάβετε υπόψη όμως ότι αυτές οι εφαρμογές δεν εμφανίζουν τους μετεωρίτες, οπότε αφήστε το κινητό όταν ξεκινήσουν οι Περσείδες.

Εντοπίστε τις διάφορες αποχρώσεις

Ορισμένοι μετεωρίτες είναι εξαιρετικά πολύχρωμοι. Έτσι, δώστε ιδιαίτερη προσοχή και δείτε τι χρώματα παρατηρείτε στον ουρανό. Ορισμένοι μετεωρίτες θα αφήσουν πίσω τους μια ουρά, γνωστή ως τραίνο, που μπορεί να διαρκέσει για λίγο.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές