Κολοκυθόσουπα βελουτέ με ψητή κολοκύθα

06 Οκτωβρίου 2025
linkedin
Μερίδες
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
totalTime
Συνολικός χρόνος
Υλικά
  • 1 ½ κιλό κολοκύθα 
  • 2 καρότα, 300γρ. περίπου
  • 2 μικρές γλυκοπατάτες, 300γρ. περίπου
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, 160γρ. περίπου
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 4 κουταλιές (40ml) ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου 
  • 1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο 
  • 1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά)
  • ½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα

 
Για το σερβίρισμα

  • 1 φλ. (250ml) κρέμα καρύδας ή κρέμα γάλακτος
  • 4 κουταλιές (50γρ.) καβουρδισμένοι κολοκυθόσποροι
  • Νιφάδες τσίλι

 

Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα την κόβουμε σε φέτες και μετά σε μέτρια κομμάτια. Το ίδιο κάνουμε με τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και το κρεμμύδι. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε τα σκόρδα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε. 
  2. Μεταφέρουμε όλα τα ψητά λαχανικά σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ζωμό, το τζίντζερ και τα μπαχαρικά. Βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να κοχλάσει ο ζωμός. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο ζωμό ή νερό. 
  3. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη. Σερβίρουμε περιχύνοντας τη σούπα με την κρέμα καρύδας. Βάζουμε από πάνω τους καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους και τις νιφάδες τσίλι. Απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστή. 
  4. Για να καβουρδίσουμε τους κολοκυθόσπορους τους βάζουμε σε καυτό τηγάνι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. 

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png