Συριακές απολαύσεις

09 Ιουνίου 2020
linkedin
Μερίδες
Για 4
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
15 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
45 λεπτά
Υλικά
2 φλ. πράσινες ή καφέ φακές
1 ⅓ φλ. πουργούρι
2 κίτρινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες  
3 κ.σ. φυτικό λάδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο, μοιρασμένες
1 κ.γ. αλάτι
1 πρέζα κύμινο (προαιρετικό)
6 ⅔ φλ. νερό
Ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνιτούρα (προαιρετικό)
 
Για το τζατζίκι
2 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 σκ. σκόρδο, λιωμένο
1 κ.σ. ξηρό δυόσμο
2 αγγουράκια, ψιλοκομμένα
¼ φλ. νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και στραγγίζουμε τις φακές και το πουργούρι καλά. Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό και τις βράζουμε. Όταν κοχλάσει το νερό, μειώνουμε την ένταση σε μέτρια-χαμηλή και αφήνουμε τις φακές να σιγοβράσουν, με το καπάκι πάνω στην κατσαρόλα, για 25-35 λεπτά. Στα 15 λεπτά, προσθέτουμε το πουργούρι, αλάτι, κύμινο και αν θέλουμε, 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Στα 25 λεπτά, τσεκάρουμε αν εχουν μαλακώσει οι φακές. 
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τα τραγανά κρεμμύδια. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με φυτικό λάδι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, για 10-15 λεπτά. Προσέχουμε να μην καούν. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από τη φωτιά και τα βάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Προσθέτουμε τα μισά τηγανητά τηγανισμένα κρεμμύδια στο μείγμα της φακής με το πουργούρι και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να συνδυαστούν οι γεύσεις. Ετοιμάζουμε το τζατζίκι αναμειγνύοντας σε ένα μπολ γιαούρτι, χυμό λεμονιού, αλάτι, σκόρδο, δυόσμο και νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα. Προσθέτουμε μέσα τις φέτες αγγουριού και ανακατεύουμε. 
Γαρνίρουμε το mujadara με τα υπόλοιπα τηγανητά κρεμμύδια και σερβίρουμε με ένα μπολ τζατζίκι.
facebook.png instagram.png twitter.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές