Χταπόδι στιφάδο με μεσογειακά βότανα

07 Μαρτίου 2019
linkedin
Μερίδες
4
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
45 min
totalTime
Συνολικός χρόνος
45 min
Υλικά

800 γρ. χταπόδι ολόκληρο, καθαρισμένο

600 gr. φρέσκιες ντομάτες τριμμένες ή passata

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

70 γρ. πάστα ντομάτας

3 σκ. σκόρδο

2 κόκκοι allspice

2 φύλλα δάφνης

2 γαρύφαλλα

1 ⅓ φλ. ελαιόλαδο

4 φλ. νερό

1 πρέζα αλάτι

Πιπέρι

 

Για το ρύζι

2 φλ. καστανό ή μακρύκοκκο ρύζι

6 φλ. νερό

1 κ.γ. αλάτι

1 κύβο ζωμό βοδινό

Εκτέλεση

Κόβουμε το χταπόδι σε δύο κομμάτια, ανάμεσα στο κεφάλι και τα πλοκάμια. Πετάμε το μικρό μεσαίο μέρος, μεταξύ του κεφαλιού και των πλοκαμιών, εκεί που βρίσκονται τα μάτια και το στόμα. Κόβουμε το κεφάλι σε δύο μέρη και καθαρίζουμε τις οποιεσδήποτε μεμβράνες μπορεί να έχουν μείνει. Ακολούθως κόβουμε τα πλοκάμια σε τέσσερα ζευγάρια.

Βάζουμε το χταπόδι σε μια αντικολλητικη κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Θα αρχίσει να χάνει τα υγρά του, οπότε θα παρατηρήσουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να στεγνώσει και το χταπόδι και πάρει ένα ροζέ χρώμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και ακολούθως προσθέτουμε και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ημιδιάφανο. Ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και μαγειρεύουμε για ακόμα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την πάστα ντομάτας και την τριμμένη ντομάτα. Προσθέτουμε το μείγμα ντομάτας στην κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους allspice, τα γαρύφαλλα και το νερό. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και με μια ξύλινη σπάτουλα, ανακατεύουμε καλά ξυνοντας οποιαδήποτε υπολείμματα έχουν μείνει στον πάτο της κατσαρόλας. Θα βγουν εύκολα. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί, καλύπτοντας την μισή κατσαρόλα με το πώμα. Ανακατεύουμε περιστασιακά και ακολούθως, πιο συχνά όταν η σάλτσα αρχίσει να δένει. Μαγειρεύουμε μέχρι η σάλτσα να πήξει. Όταν γίνει αυτό το χταπόδι είναι έτοιμο. Σερβίρουμε με ρύζι.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές