Στέικ με ελληνικό ταμπεραμέντο!

22 Οκτωβρίου 2019
linkedin
Μερίδες
4 μερίδες
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
5 λεπτά
Υλικά

2 στέικ sirloin ( το καθένα 2,5-3 εκ. πάχος, περίπου 1 κιλό σύνολο)

1 φλ. φέτα, θρυμματισμένη

Ελαιόλαδο είτε σε υγρή μορφή είτε σε σπρέι μαγειρικής

2 ματσάκια σπαράγγια (περίπου 1 κιλό)

5 κ.σ. ελαιόλαδο

¾ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

½ φλ ξινή κρέμα

2 κ.σ. μηλόξυδο

¼ φλ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο με σχάρα τοποθετημένη περίπου 10cm από τη ζέστη. Απλώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί και ψεκάζουμε με σπρέι, ή αλείφουμε ελαιόλαδο, μια σχάρα περίπου στο μέγεθος του ταψιού ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί μέσα.

Σπάζουμε την κάτω άκρη από ένα σπαράγγι ώσπου να βρούμε το σημείο όπου σπάει εύκολα. Απλώνουμε τα υπόλοιπα σπαράγγια και σπάμε τις άκρες στο ίδιο σημείο. Τοποθετούμε τα σπαράγγια στο ταψί, περιχύνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ¼ κ.γ. αλάτι και ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε για να πάει το λάδι παντού. Τοποθετούμε τα σπαράγγια σε μια στρώση γύρω από το ταψί και από πάνω βάζουμε τη σχάρα, με τέτοιο τρόπο να κάθεται καλά.

Σκουπίζουμε τα στέικ με μια χαρτοπετσέτα. Αλατοπιπερώνουμε και τις δύο πλευρές με τα υπόλοιπα  ½ κ.γ. αλάτι και ¼ κ.γ. πιπέρι. Τοποθετούμε τα στέικ πάνω στη σχάρα.

Βάζουμε το ταψί κάτω από τη σχάρα του φούρνου (περίπου 2 ½ εκ. από τη ζέστη). Ψήνουμε, γυρίζοντας τα στέικ μια φορά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να καούν στις άκρες, περίπου 4-5 λεπτά την κάθε πλευρά αν θέλουμε medium rare ψήσιμο (εαν θέλετε το στέικ σας  λιγότερο ή περισσότερο ψημένο, προσαρμόστε την ώρα ψησίματος ανάλογα). Καθώς το στέικ και τα σπαράγγια ψήνονται, φτιάχνουμε τη σως φέτας: Σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή προσθέτουμε την φέτα, την ξινή κρέμα τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το μηλόξυδο. Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε μια τελευταία φορά. Βάζουμε τη σως σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σχοινόπρασο.

Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε το στέικ και τα σπαράγγια να ξεκουραστούν για 10 λεπτά πάνω στη σχάρα. Μεταφέρουμε το στέικ σε μια επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε το στέικ και τα σπαράγγια με την σως φέτας

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές