Διατηρώντας την υγεία μας το χειμώνα

18 Νοεμβρίου 2017

Καταναλώνετε γεύματα με εποχικές πρώτες ύλες

Το χειμώνα δεν έχουμε τόσα φρούτα και λαχανικά έχουμε το καλοκαίρι όπως επίσης δεν καταναλώνουμε τόσα πολλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα τρώμε μόνο κρέας και υδατάνθρακες μέχρι την άνοιξη. Μπορείτε να βασίσετε τα γεύματά σας σε εποχικά προϊόντα, ψηλά σε διατροφική αξία. Φρούτα όπως το kiwi, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, το ρόδι και τα μήλα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Γ. Οι μπανάνες είναι επίσης γεμάτες βιταμίνες και παρέχουν στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε το χειμώνα. Όσο αφορά στα λαχανικά, το λάχανο, τα λαχανικά σκούρου πράσινου χρώματος, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το καρότο, είναι πολύτιμες πηγές ιχνοστοιχείων και βιταμινών και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους.

 

 

Απολαύστε τον ύπνο σας

Οι μικρότερες μέρες του χειμώνα, είναι μια τέλεια δικαιολογία για να μπούμε σε χειμέρια νάρκη. Οι γιατροί συστήνουν να κοιμόμαστε 7-9 ώρες τη μέρα για να είναι το σώμα μας υγιές. Κατακρίβειαν, σύμφωνα με ερευνητές, εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα μας παράγει λιγότερα αντισώματα τα οποία καταπολεμούν τη γρίπη.

 

Πιείτε άφθονο νερό

Όταν αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία, αυτομάτως ξεχνάμε να πίνουμε μπόλικο νερό. Αλλά το να μένουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι πολύ σημαντικό, αφού διατηρεί ψηλά τα επίπεδα ενέργειας μας, βελτιώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθάει στη χώνεψη και κρατάει το δέρμα μας ενυδατωμένο. Ακόμα ένας τρόπος να πίνετε περισσότερο νερό: Τρώτε φρούτα όπως μήλα και πορτοκάλια.

 

 

Αυξήστε τα επίπεδα Βιταμίνης Δ στον οργανισμό σας

Θα νομίζατε πως η έλλειψη Βιταμίνης Δ, η οποία προέρχεται από τον ήλιο, δεν είναι πρόβλημα για μας στην Κύπρο. Κι όμως σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, εδώ στο νησί υποφέρουμε από έλλειψη της, λόγω του γεγονότος ότι αποφεύγουμε την έκθεση μας στο ήλιο και χρησιμοποιούμε αντιηλιακές κρέμες, κατά τη διάρκεια της χρονιάς.  Η βιταμίνη Δ, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αφού βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου που είναι ευεργετικό για τα κόκκαλα μας. Όταν τα επίπεδα της πέφτουν, μπορείτε να πάρετε τις κατάλληλες βιταμίνες, να πιείτε πλήρες γάλα (πλούσιο σε βιταμίνες Δ και Α), να καταναλώσετε τυριά full fat όπως τσένταρ και να εντάξετε στη διατροφή σας, λιπαρά ψάρια π.χ. σολομό, σκουμπρί και ρέγκα. Σημειώσετε επίσης, πως τα μανιτάρια, που τώρα είναι η εποχή τους, μπορούν να συνθέσουν εύκολα μια μορφή βιταμίνης Δ.

 

Περιποιηθείτε το δέρμα σας

Η επιδερμίδα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας. Είναι απαραίτητο να την περιποιούμαστε αφού η κατάστασή της συσχετίζεται άμεσα με την συνολική μας υγεία. Η ξηρή ατμόσφαιρα του χειμώνα, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην επιδερμίδα μας. Η καλύτερη στιγμή να την ενυδατώσουμε, είναι μόλις βγούμε από το ντους. Απλώνοντας λοσιόν ή λαδάκι σώματος σε υγρό σώμα «κλειδώνεται» η ενυδάτωση μέσα στο δέρμα μας. Επίσης, αν και χειμώνας, θυμηθείτε να βάζετε κρέμα στο πρόσωπό σας, τουλάχιστον SPF30.

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές