Σούπα κουνουπίδι-σελινόριζα

16 Ιανουαρίου 2016
Μια διαφορετική, χειμωνιάτικη σούπα για όλη την οικογένεια, χωρίς γαλακτοκομικά (dairy-free), ιδανική και για χορτοφάγους (vegetarians)
 
Θα χρειαστούμε: (για 4 άτομα)
 
1 κουνουπίδι (θα χρησιμοποιήσουμε τα 600 γρ. περίπου)
1 σελινόριζα (θα χρησιμοποιήσουμε τα 500 γρ. περίπου)
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. curry σε σκόνη, μέτριας έντασης
1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη (maximum!)
1.300 ml ζωμός λαχανικών
 
για το γαρνίρισμα:
 
λίγες σταγόνες λεμονιού
μπούκοβο (dried chili flakes, προαιρετικά)
 
Πάμε…
 
Καταρχήν προμηθευόμαστε κουνουπίδι και σελινόριζα, με βάρος μεγαλύτερο από το αναγραφόμενο, μια και μετά το καθάρισμα θα μας προκύψει μικρότερη ποσότητα. Ξεκινάμε με το κουνουπίδι: Αφαιρούμε το κοτσάνι, τεμαχίζουμε το κουνουπίδι στη μέση και κατόπιν σε περισσότερα μικρά «μπουκέτα», τα οποία πλένουμε πολύ καλά με νερό αλλά και ξύδι, ώστε να καθαρίσουν σε βάθος από τα χώματα και τυχόν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Θέλουμε το καθαρό κουνουπίδι που θα μας μείνει για τη σούπα, να είναι γύρω στα 600 γραμμάρια. Πλένουμε με μπόλικο νερό τη σελινόριζα, την ξεφλουδίζουμε και την ξαναπλένουμε με ξύδι αυτή τη φορά. Ξεπλένουμε καλά. Την κόβουμε σε κυβάκια. Θέλουμε το καθαρό βάρος της σελινόριζας που είναι πανέτοιμη για μακροβούτι στη σούπα, να είναι γύρω στα 500 γραμμάρια. Ξεφλουδίζουμε και τις σκελίδες του σκόρδου. Τις κόβουμε σε φετούλες ή λωρίδες. Όπως μας βολεύει.
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190°C-200°C. Στρώνουμε στη σχάρα του φούρνου αντικολλητικό χαρτί ή χρησιμοποιούμε σιλπάτ ή ένα ταψί. Αραδιάζουμε πρόχειρα τα μπουκέτα από το κουνουπίδι μας, τα κυβάκια από τη σελινόριζα και τις φέτες με το σκόρδο. Βρέχουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το κάρι και το κύμινο. Καβουρδίζουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας στο φούρνο για περίπου 30’, έως ότου μαλακώσουν κι αρχίζουν να παίρνουν ένα ελαφρώς καφετί χρώμα (του ψησίματος). 
 
Ετοιμάζουμε σε 1.300ml καυτού νερού το ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί καλά. Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε όπως είναι καβουρδισμένα τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας, μαζί με το ζωμό και σιγοβράζουμε με το καπάκι κλειστό για 15’-20’, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα υλικά μας.
 
Τη σούπα μας τη θέλουμε βελουτέ. Γι’αυτό και μόλις γίνουν τρυφερά τα λαχανικά, τα μεταφέρουμε σε δόσεις στο μπλέντερ ή χρησιμοποιούμε το ειδικό μίξερ χειρός και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Πριν σερβίρουμε τη σούπα μας, προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμονιού κι αν είμαστε… καυτοί τύποι, γαρνίρουμε με μπούκοβο. 
 
*tip: Οι δόσεις κι εντάσεις τόσο του κάρι όσο και του κύμινου, είναι πολύ ήπιες, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ανήλικους συνδαιτυμόνες μας. Αν παρόλα αυτά, το τραπέζι είναι αυστηρά δια ενηλίκους, τότε μπορούμε χωρίς τύψεις να χρησιμοποιήσουμε δυνατό (αντί για medium) curry, αλλά και να προσθέσουμε μια πρέζα από καυτό τσίλι, σε σκόνη. 
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές