Χοιρινό σιγοψημένο στο φούρνο με λαχανικά

02 Μαρτίου 2018

Με βάση τη χοιρινή κουτάλα, ένα νόστιμο και φθηνό κρέας, μαγειρεύουμε ένα φανταστικό σε γεύση, πιάτο στο φούρνο με εποχικά λαχανικά.

 

Υλικά ( για 4 άτομα)

2 Kg χοιρινή κουτάλα, με το κόκκαλο ( αν μπορείτε ζητήστε να σας αφήσουν την έξτρα πέτσα, το λίπος)

2 κόκκινα κρεμμύδια

2 καρότα

2 στικ σέλινο

1 ολόκληρο σκόρδο

6-8 φύλλα δάφνης ( φρέσκια κατά προτίμηση)

600 ml ζωμό λαχανικών

 

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τη χοιρινή κουτάλα από το ψυγείο 1 ώρα πριν το ψήσουμε, για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C.

Τοποθετούμε το χοιρινό, πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια με την πέτσα/λίπος να είναι προς τα πάνω. Με ένα μικρό αιχμηρό μαχαίρι, κάνουμε μικρές εσοχές πάνω, σε απόσταση 1 εκατοστού περίπου η μια από την άλλη. Προσέξετε να μην κόψετε τόσο βαθιά ώστε να μπει το μαχαίρι μέσα στο κρέας.

Τρίβουμε χοντρό αλάτι της θάλασσας μέσα σε όλες τις εσοχές που δημιουργήσαμε, τραβώντας λίγο την πετσούλα προς τα πάνω για να μπει το αλάτι, αν χρειαστεί. Απομακρύνουμε όλο το περιττό αλάτι και γυρίζουμε το κρέας από την άλλη μεριά και αλατοπιπερώνουμε.

Τοποθετούμε τη χοιρινή κουτάλα με την πέτσα προς τα πάνω, σε ένα ειδικό σκεύος/μεταλλικό ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι η πέτσα να αρχίσει να φουσκώνει και αρχίζει να σπάει. Σε αυτό το σημείο μειώνουμε την ένταση του φούρνου στους 170C, καλύπτουμε το σκεύος με διπλό αλουμινόχαρτο, το ξαναβάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 4 ½ ώρες.

Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση, τα καρότα και το σέλινο και σπάζουμε το σκόρδο σε σκελίδες (δεν χρειάζεται να τις ξεφλουδίσουμε).

Βγάζουμε το χοιρινό από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και περιχύνουμε το κρέας με το λίπος που βρίσκεται στον πάτο του ταψιού. Προσεκτικά το μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια και παίρνουμε 3 κουταλιές της σούπας, από το λίπος που έχει μείνει και τις φυλάμε σε ένα δοχείο. Αυτό το λίπος μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μια άλλη φορά, στη μαγειρική σας.

Βάζουμε στο ταψί όλα τα λαχανικά, τις σκελίδες σκόρδου και τα φύλλα δάφνης και τα ανακατεύουμε με όλα τα υλικά. Ξαναβάζουμε το χοιρινό πάνω από υλικά και επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο, χωρίς το αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα, ή μέχρι το χοιρινό να γίνει μαλακό και να λιώνει.

Όταν ψηθεί, μεταφέρουμε το χοιρινό σε μια πιατέλα, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξουμε την σάλτσα μας.

Αφαιρούμε το οποιοδήποτε λίπος από το ταψί και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών. Βάζουμε το ταψί πάνω από το μάτι της κουζίνας. Το βράζουμε και όταν έρθει σε σημείο βρασμού, το αφήνουμε να σιγοψηθεί για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι, για να αφαιρέσουμε όλα εκείνα τα νόστιμα κομματάκια από το κρέας που έχουν απομείνει στον πάτο.

Όταν έχει γίνει ωραία και πηκτή η σάλτσα, την περνούμε από ένα κόσκινο,  μέσα σε μια καράφα, σπρώχνοντας με το κουτάλι. Αλατοπιπερώνουμε αν επιθυμούμε.

Σερβίρουμε το χοιρινό με την τραγανή πέτσα από πάνω, τα λαχανικά και περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα.

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές