Αρνάκι Γιουβέτσι!

15 Αυγούστου 2017
Είναι η σειρά σας να είστε ο οικοδεσπότης για τους φίλους σας αυτό το σαββατοκύριακο. Έχετε όμως ήδη βαρεθεί να φτιάχνετε τα ίδια και τα ίδια. Αν λοιπόν θέλετε να ετοιμάσετε κάτι διαφορετικό και ένα πιάτο όλο γεύση, τότε φτιάξτε ένα νόστιμο αρνάκι γιουβέτσι!
 
Υλικά ( ανά άτομο)
 
½ - 1 κιλό αρνί (ωμοπλάτη, κότσι) για κάθε άτομο
225 γρ. κριθαράκι
Νερό (σε αναλογία 1:3 με το γιουβέτσι)
½ κονσέρβα ντομάτες κομμένες σε κύβους
Μπόλικη αναρή (ή οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας π.χ. παρμεζάνα, γραβιέρα, αναρή αλατισμένη) τριμμένη
Ελαιόλαδο
1 μεγάλο άσπρο πιπέρι, σε κύβους
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 φλ. νερό
Αλάτι, πιπέρι
 
Το ιδανικό σκεύος για να ψήσετε το αρνί και να κάνετε την προετοιμασία είναι μια μεγάλη μαντεμένια ( cast iron/ Dutch Oven) κατσαρόλα με καπάκι.
Εμείς προτείνουμε επίσης, μικρά πήλινα ατομικά σκεύη, στα οποία θα ψήσετε την κάθε μερίδα και θα την σερβίρετε.
Υ.Γ Για περισσότερες μερίδες, πολλαπλασιάστε τις πιο πάνω αναλογίες με τον αριθμό των καλεσμένων σας.
 
Εκτέλεση
 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150C. Ταυτόχρονα, αναμιγνύουμε και ανακατεύουμε καλά ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ. Θα χρειαστείτε τόση ποσότητα, όση χρειάζεται για να τρίψετε το αρνί καλά και παντού. Ακολούθως, βάζουμε ελαιόλαδο στον πάτο της κατσαρόλας, ώσπου να πιάσει παντού και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε τα κομμάτια του αρνιού μέσα και τα τσιγαρίζουμε και από τις δύο πλευρές. Όταν γίνει αυτό, τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε ένα πιάτο στο πλάι.
 
Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 6-10 λεπτά. Ακολούθως προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα ανακατεύουμε μαζί για 2 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τους κύβους ντομάτας και νερό και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Όταν τελειώσει, βάζουμε το υγρό μέσα στο ατομικό πήλινο σκεύος. Τοποθετούμε σε κάθε σκεύος, ένα κομμάτι αρνί.
 
Μέχρι τώρα, ο φούρνος σας θα έχει φτάσει στη επιθυμητή θερμοκρασία. Βάζουμε το πήλινο σκεύος στο φούρνο, το σκεπάζουμε και ψήνουμε το αρνί μέχρι να μαλακώσει ( περίπου 1 ½ - 2 ώρες). Σε περίπτωση που δεν έχει μαλακώσει, το αφήνουμε μέσα για ακόμα λίγο. Όταν μαλακώσει το αρνί, βγάζουμε το πώμα, προσθέτουμε το κριθαράκι. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι. Αν μετά από μισή ώρα δούμε ότι υπάρχει ακόμα νερό, αυξάνουμε τη θερμοκρασία κατά 30 βαθμούς. Όταν ψηθεί και το κριθαράκι, αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 περίπου λεπτά. Πασπαλίζουμε από πάνω τριμμένο τυρί και σερβίρουμε!
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές