Ριζότο με καλαμπόκι, τσένταρ και τυρένια κρέμα

23 Οκτωβρίου 2015
Μαμαδο-φαγητό με πλούσια γεύση και… ζεστή καρδιά!
 
Θα χρειαστούμε: (για 2-4 μερίδες)
για το ριζότο
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
300 γρ. ρύζι Καρολίνα
½ ματσάκι μαϊντανό (προαιρετικά)
300 ml λευκό ξηρό κρασί
200 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
50 γρ. τσένταρ
100 γρ. (ξερό) κρεμμύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
για την τυρένια κρέμα
150-200 ml γάλα
340 γρ. τσένταρ
 
Πάμε…
Βράζουμε (στον βραστήρα αν έχουμε, για μεγαλύτερη ταχύτητα) 1 λίτρο νερό και προσθέτουμε 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει τελείως το κυβάκι. Πάμε να φτιάξουμε το ριζότο μας: Προτιμάμε να χρησιμοποιήσουμε μια κατσαρόλα φαρδιά, σχετικά ρηχή, με βαρύ πάτο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδό μας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν κάψει καλά το λάδι σωτάρουμε το καλαμπόκι και το σκόρδο, λιωμένο ή ψιλοκομμένο, για 2’-3’ έως ότου γυαλίσουν και μαλακώσουν ελαφρώς. Δεν περιμένουμε να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα το ρύζι, ανακατεύουμε 1-2 γύρες ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα κι αφήνουμε ακόμη 3’-4’, να γίνουν διάφανοι οι κόκκοι του ρυζιού. Κατεβάζουμε την ένταση της φωτιάς στο χαμηλό προς μέτριο και σβήνουμε προσεκτικά με το λευκό κρασί. Ανακατεύουμε συνεχώς για τα επόμενα 1’-2’ λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει το κρασάκι. 
 
Με μια μεγάλη κουτάλα χύνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα λίγο από το ζωμό του κοτόπουλου, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε. Μόλις το ρύζι απορροφήσει τα υγρά, προσθέτουμε κι άλλο ζωμό, έως ότου το ρύζι μας πιεί όλο το μείγμα. Αν δούμε ότι το ρύζι φουσκώνει και μαλακώνει πριν χρησιμοποιήσουμε όλο το ζωμό, δεν προσθέτουμε άλλο και σβήνουμε το μάτι. Αν πάλι προσέξουμε ότι το ριζότο μας χρειάζεται κι άλλο μαγείρεμα, προσθέτουμε τμηματικά κι άλλο βρασμένο νερό. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20’-25’.
 
Λίγο πριν τελειώσουμε το ριζότο, βάζουμε μπρος την τυρένια κρέμα που θα το συνοδεύσει: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα. Δεν το αφήνουμε να βράσει τελείως. Μόλις ζεσταθεί καλά, το μεταφέρουμε με προσοχή στο μπλέντερ ή στο μούλτι, προσθέτουμε το τσένταρ και δουλεύουμε το μείγμα 1’-2’ να ομογενοποιηθεί. Η σύσταση της κρέμας είναι τέλεια, όταν είναι λίγο πιο πηχτή από την κρέμα γάλακτος. Αν το μείγμα είναι υδαρές, προσθέτουμε περισσότερο τυρί κι αντιστοίχως, αν είναι πολύ πηχτό, αραιώνουμε με ελάχιστο γάλα.
Σερβίρουμε κάθε μερίδα ριζότο με μια γενναία κουταλιά (ή περισσότερο!) από την τυρένια κρέμα. 
 
Tip: Αν μέχρι να ολοκληρώσουμε το ριζότο, διαπιστώσουμε ότι η κρέμα έχει κρυώσει, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς!
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές