Πώς να σκαλίσετε μια κολοκύθα: Φτιάχνοντας το δικό μας Halloween φαναράκι

30 Οκτωβρίου 2015
Υποδεχόμαστε τη γιορτή του Halloween με jack-o'-lanterns στην αυλή και το μπαλκόνι
 
Ακολουθήστε αυτά τα 4 βασικά βήματα κι αποκτήστε το προσωπικό σας Halloween φαναράκι που θα ζηλεύει όλη η γειτονιά.
 
1. Διαλέγοντας την κατάλληλη κολοκύθα: Το να σκαλίσουμε την κολοκύθα μέχρι το εσωτερικό, δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό. Μπορούμε να σκαλίσουμε ελαφρώς την επιφάνεια αν δεν έχουμε χρόνο για πολλά-πολλά ή να αφήσουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τις δικές τους τρομακτικές φάτσες με χοντρό μαρκαδόρο διαρκείας (permanent marker). Στην περίπτωση αυτή διαλέγουμε πολλές μεσαίες και μικρότερες κολοκύθες, οι οποίες θα διακοσμήσουν το εσωτερικό του σπιτιού. Αν σκοπεύουμε να φανούμε γενναίοι και να σκαλίσουμε τις κολοκύθες all the way, τότε διαλέγουμε μεσαίες προς μεγάλες, ωραίου στρογγυλού σχήματος, με όσο το δυνατόν λιγότερα στίγματα κι αυλακιές. Επειδή η ανοιγμένη κολοκύθα δεν θα διατηρηθεί για περισσότερο από 1½ βδομάδα, τη μεταμορφώνουμε ελάχιστες μέρες πριν τη γιορτή του Halloween.
 
2. Σκαλίζοντας την επιφάνεια: Αν είμαστε πρωτάρηδες, μπορούμε πάντα να φτιάξουμε το απλό «πρόσωπο» πάνω στην κολοκύθα, σκαλίζοντας και σχηματίζοντας μάτια, μύτη, στόμα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το καθάρισμα και βαθύ σκάλισμα της κολοκύθας, μπορούμε πάντοτε με ένα κοπίδι και πολλή προσοχή να σχηματίσουμε μια φάτσα, φιγούρα ή παράσταση πάνω στην κολοκύθα μας, χωρίς να διαπεράσουμε τη σάρκα. 
 
3. Θα χρειαστούμε: Μεγάλη επιφάνεια εργασίας. Τα υλικά μας αποτελούνται από ένα μαχαίρι με δόντια (ψωμιού), ένα κοπίδι, προαιρετικά ένα πριονάκι (αν έχουμε), μια κουτάλα και κατσαβιδάκια σε διάφορα μεγέθη για λεπτομέρειες (αν θέλουμε). Τοποθετούμε κάτω από την κολοκύθα παλιές εφημερίδες ή κάποιο σακί για να μη λερώσουμε. Έχουμε κοντά μας σακούλα ή κάδο σκουπιδιών. 
 
4. Επί τω έργω: Αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή το πάνω τμήμα (σαν καπάκι) της κολοκύθας. Πριονίζουμε την επιφάνεια γύρω-γύρω, κάνοντας κινήσεις μέσα-έξω με το μαχαίρι ή το πριονάκι. Αν σκοπεύουμε να κρατήσουμε το «καπάκι» της κολοκύθας, μπορούμε να του δώσουμε διάφορα σχήματα (π.χ. αστέρι), αφού καθαρίσουμε την ψίχα. Κατόπιν αφαιρούμε με μια κουτάλα τη σάρκα και τα σπόρια της κολοκύθας και λειαίνουμε εσωτερικά τον πάτο, ώστε να καθίσει σωστά το κεράκι ρεσώ. Με έναν μαύρο μαρκαδόρο διαρκείας σκιτσάρουμε πάνω στην κολοκύθα τα χαρακτηριστικά που θέλουμε (π.χ. κύκλους για μάτια, τρίγωνο για μύτη, αστραπή για στόμα). Σκαλίζουμε τη φάτσα ή το θέμα που έχουμε επιλέξει. Αν σκοπεύουμε να βάλουμε κεράκι στο φανάρι μας, θα πρέπει το σκαλισμένο τμήμα να αφήνει αρκετό οξυγόνο να περάσει στο εσωτερικό της κολοκύθας. Εναλλακτικά, δεν βάζουμε το καπάκι.
 
Αφού ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μας, βρίσκουμε το κατάλληλο μέρος για να την τοποθετήσουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κερί, καλό είναι το φανάρι να μείνει σε εξωτερικό χώρο, πάνω σε πλάκες. Έτσι και θα είμαστε ασφαλείς και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής το έργο μας! 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές