Pizza, the light way!

29 Ιουνίου 2018

Μια πιο ελαφριά εκδοχή της πίτσας με φρέσκια ρόκα, είναι ιδανική για το καλοκαίρι. Εμείς σας προτείνουμε να ετοιμάσετε τη δική σας ζύμη αλλά φυσικά μπορείτε να αγοράσετε έτοιμη βάση πίτσας.

Υλικά

Για τη ζύμη

¾ φλ. ζεστό νερό ( 40-45C)

1 φακελάκι ενεργή ξηρή μαγιά

2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ

1 κ.γ. ζάχαρη

¾ κ.γ. αλάτι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας

2 κ.γ. ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο, λιωμένη

1 κ.γ. ξηρή ρίγανη

400 γρ. λιωμένες ντομάτες (passata)

Αλάτι και πιπέρι

Για την πίτσα

1 βάση πίτσας περιμέτρου 30 cm ( για να φτιάξετε τη δική σας δείτε οδηγίες πιο κάτω)

3 κ.σ. σάλτσα ντομάτας (οδηγίες πιο κάτω)

6 φέτες προσιούτο

½  φλ. φύλλα baby ρόκα

¼ ξύσματα παρμεζάνας

Εκτέλεση

Για τη βάση

Βάζουμε ¾ φλ. ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά. Αφήνουμε για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Απλώνουμε με ένα βουρτσάκι, ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα μίξερ, κτυπάμε 2 φλ. αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα κτυπάμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει σαν μια μικρή μπάλα και να κολλάει. Την μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να μαλακώσει για 1 περίπου λεπτό, προσθέτοντας, μια-μια κουταλιά αλεύρι όταν βλέπουμε πως η ζύμη κολλάει πολύ. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας στο μπολ, το οποίο έχουμε αλείψει με λάδι. Καλύπτουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ψηλώσει, για μια περίπου ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Ακολούθως ζυμώνουμε με τις γροθιές μας τη ζύμη. Ανοίγουμε την ζύμη, μέχρι να έχουμε μια πίτσα περιμέτρου 30 εκ. περίπου. Αρχίζουμε από το κέντρο της ζύμης και δουλεύουμε προς τα έξω, χωρίς να ανοίγουμε τις άκρες.

Σημείωση: Μπορείτε να κάντε τη ζύμη 1 μέρα πριν και να την φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Για τη σάλτσα ντομάτας

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ψήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσθέτουμε τη ρίγανη και τις ντομάτες ή passata και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε να είναι λεία η σάλτσα, την επεξεργαζόμαστε στο μπλέντερ.

Για την πίτσα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Απλώνουμε λαδόκολλά σε ένα ταψί και το αφήνουμε στο πλάι. Τοποθετούμε τη ζύμη της πίτσας σε μια καθαρή επιφάνεια. Με ένα κουτάλι, απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας στο κέντρο της πίτσας και την απλώνουμε ίσα μέχρι τις άκρες. Τοποθετούμε πάνω τις φέτες προσιούτο. Ψήνουμε στο φούρνο για 8-10 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτσα και το προσιούτο να γίνει τραγανό στις άκρες του. Βγάζουμε την πίτσα από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω, τα φρέσκα φύλλα baby ρόκας και τα ξύσματα παρμεζάνας. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές