Παραδοσιακή Κυπριακή Φλαούνα

09 Απριλίου 2015

Πάσχα χωρίς τις παραδοσιακές φλαούνες δεν γίνεται! Φτιάξε τις φέτος με μεράκι, αγάπη και… πιο οικονομικά, με τις ΜΕΤΡΟπροσφορές μας. Καλή Ανάσταση!

Θα χρειαστείς:

Για τη γέμιση:

6 μεγάλα αβγά

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμος

300 γρ. γλυκιά γραβιέρα

300 γρ. πικάντικη γραβιέρα

300 γρ. κεφαλογραβιέρα

300 γρ. χαλούμι

 

Για τη ζύμη:

1 κυβάκι νωπή μαγιά (25 γρ.)

ελάχιστη ζάχαρη

λίγο χλιαρό νερό

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ κούπας σπορέλαιο

1 κ.γλ. κοφτό αλάτι

χλιαρό νερό (όσο πάρει)

σουσάμι

 

Για το άλειμμα:

1 αβγό

ελάχιστες σταγόνες νερό

 

Πάμε…

Καταρχήν φτιάχνουμε τη μαγιά: Διαλύουμε τον κύβο σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε ελάχιστη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 10’, να αφρίσει στην επιφάνεια και να ενεργοποιηθεί.

Πάμε να κάνουμε τη γέμιση: Όσο περιμένουμε τη μαγιά, ας φτιάξουμε τη γέμιση για τις φλαούνες μας. Στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός χτυπάμε καλά τα αβγά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και τον δυόσμο. Ψιλοκόβουμε τα τυριά μας και τα προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας γενναία.

Περνάμε στη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι , την ενεργοποιημένη μαγιά, το σπορέλαιο και το αλάτι. Ζυμώνουμε με το σύρμα, χύνοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, έως ότου σχηματιστεί μία ζύμη εύπλαστη, η οποία όμως δεν θα κολλά στα τοιχώματα. Σκεπάζουμε τον κάδο με πετσέτα ή με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι μας 30’ να ξεκουραστεί. Κατόπιν, κόβουμε μπαλάκια και με τον πλάστη τα ανοίγουμε σε λεπτό προς μεσαίο φύλλο. Πασπαλίζουμε το κάθε φύλλο με σουσάμι και γεμίζουμε το κέντρο του με το μείγμα της γέμισης.

Κλείνουμε κάθε φύλο σαν πουγκί. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε πρόχειρα 1 ολόκληρο αβγό με λίγες σταγόνες νερού και αλείφουμε με ένα πινέλο τις φλαούνες. Τις αφήνουμε στην άκρη για 20’ να σταθούν. Ψήνουμε τις φλαούνες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30’. 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές