Παραδοσιακές σπιτικές ταχινόπιτες

08 Απριλίου 2017

Καμιά φορά, θέλουμε απλά να χαλαρώσουμε στον καναπέ μας, να βάλουμε μια καλή ταινία και να απολαύσουμε κάτι που έχουμε φτιάξει οι ίδιοι. Τις μέρες λοιπόν που θέλετε το απόλυτο comfort food, δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή μας για σπιτικές ταχινόπιτες!

 

Υλικά ( Για 20 μικρές ταχινόπιτες)

 

Για τη ζύμη

6 φλ. σκληρό αλεύρι

2 φλ. μαλακό αλεύρι

7 γρ. μαγιά

1 κ.γ. αλάτι

1 φλ. ζάχαρη (καστανή ή λευκή)

3 κ.γ. σκόνη κανέλα

1 πρέζα σκόνη μαστίχα

3 φλ. νερό

 

Για τη γέμιση

720 γρ. ταχίνι ( όχι αραιωμένη με νερό, αλλά σε πάστα)

3 φλ. ζάχαρη

3 κ.γ. κανέλα

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί τα δύο είδη αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα και την μαστίχα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό στο μείγμα, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία ζύμη, που να έχει λίγη γυαλάδα.

 

Σε ένα χαρτί ψησίματος, απλώνουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 25 λεπτά. Καθώς περιμένουμε, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε μαζί την πάστα ταχίνης, τη ζάχαρη και την κανέλα.

 

Επιστρέφουμε στην ζύμη. Όταν έχει μαλακώσει, πλάθουμε 20 μίνι μπαλίτσες. Παίρνουμε την μπάλα και την απλώνουμε σε ορθογώνιο σχήμα πάνω στο χαρτί ψησίματος. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες μπαλίτσες, ώσπου να γεμίσει το χαρτί ψησίματος.

 

Παίρνουμε το κάθε ορθογώνιο και στη μέση τοποθετούμε 1 ½ - 2 κ.σ. μείγμα ταχίνης. Ακολούθως, διπλώνουμε τη μια άκρη προς το κέντρο περίπου στα 2/3 του και από την άλλη πλευρά, το άλλο 1/3 προς το κέντρο.

 

Με τα χέρια μας, παίρνουμε το τετράγωνο αυτό σχήμα, το πλάθουμε σε ρολό και ακολούθως φτιάχνουμε ένα μακρόστενο «σχοινί», μήκους περίπου 60 εκ. Μετά παίρνουμε τις δύο άκρες και τις γυρίζουμε, μέχρι να φτιάξουμε το τελικό σχήμα της ταχινόπιτας, στροβιλιστό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλες.

 

Ψήνουμε τις ταχινόπιτες στους 175C για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Όταν έχουν ψηθεί, τις βγάζουμε, χαλαρώνουμε στον καναπέ και απολαμβάνουμε!

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές