Πανεύκολη βασιλόπιτα για το καλό! Πάει ο παλιός ο χρόνος…

03 Δεκεμβρίου 2014
Κάθε καινούργιος χρόνος έχει και τη δική του βασιλόπιτα. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε συνταγή (αυτή θα την ερωτευτείτε), παρά μόνο τη χρονολογία στην επιφάνεια! 
 
Θα χρειαστείτε:
240 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
8 ασπράδια αβγών
160 γρ. αποφλοιωμένα (λευκά) αμύγδαλα σε σκόνη
1 κ.γλ. κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
260 γρ. βούτυρο
για το πασπάλισμα και τη χρονολογία:
άχνη ζάχαρη
1 πινελάκι
 
Πάμε…
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε πρόχειρα την άχνη, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το μπέικιν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα ασπράδια και  χτυπάμε το μείγμα ζωηρά. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θαμπό και χυλώδες. Στο μπλέντερ αλέθουμε τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα σε σκόνη (ή πιο χοντρά αν τα θέλουμε) και τα προσθέτουμε λίγα-λίγα στο μείγμα, ανακατεύοντας με σπάτουλα ή με μια κουτάλα. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και το ξύσμα κι ομογενοποιούμε 1-2 γύρες.
 
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε με προσοχή το βούτυρο να μη μας κάψει. Το αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το προσθέτουμε  τμηματικά στο μείγμα της βασιλόπιτας, ανακατεύοντας παράλληλα. Αν θέλουμε, σε αυτή τη φάση καλύπτουμε το φλουρί ή το νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στο μείγμα. Χύνουμε το χυλό σε τσέρκι 15εκ.. 
 
Ψήνουμε τη βασιλόπιτά μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30' και φροντίζουμε να μην ανοίξουμε καθόλου για το πρώτο 30λεπτο την πόρτα του φούρνου. Κατόπιν κατεβάζουμε ελάχιστα τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 30'. 
 
Πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτά μας όταν κρυώσει τελείως (!) με μια γενναία στρώση άχνης και ή φτιάχνουμε σχεδιάκια με ένα μαλακό πινέλο ή γράφουμε τους αριθμούς της νέας χρονιάς. 
 
Σημείωση: Εάν σκοπεύουμε να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα για πολλά άτομα, μπορούμε να διπλασιάσουμε τις δόσεις. Οι συγκεκριμένες, είναι πιο σπιτικές και η βασιλόπιτα δεν παίρνει πολύ ύψος. 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές