Κριτσινιστά καρυδάτα, έτοιμα πριν πεις… καρύδι!

02 Δεκεμβρίου 2015
Απίστευτα εύκολα και νόστιμα, ό,τι πρέπει για τους λάτρεις των ξηρών καρπών
 
Θα χρειαστούμε: (για 36 κομμάτια)
 
350 γρ. αλεσμένα καρύδια
 
2 ασπράδια
 
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
 
½-1 φακελάκι βανιλίνη
 
για την γκανάζ (προαιρετικά):
 
100 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος
 
75 ml κρέμα γάλακτος
 
1 κ.σ. κοφτή μέλι
 
Πάμε…
 
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα κι όταν σχηματιστούν μυτούλες που στέκονται, προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και τη βανιλίνη, και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα. Η ζάχαρη δεν θα ομογενοποιηθεί τελείως. Θα δώσει στα καρυδάτα τη χαρακτηριστική τους κριτσινιστή υφή. 
 
Στο μπλέντερ χτυπάμε τα καρύδια σε σκόνη ή σχεδόν σε σκόνη. Τα προσθέτουμε μονομιάς στο μείγμα κι ανακατεύουμε κυκλικά με μια σπάτουλα, ώστε να μη χαθεί ο αέρας της μαρέγκας. 
 
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ή σιλπάτ στη σχάρα του φούρνου. Με τη βοήθεια δυο κουταλιών, με κορνέ ή ακόμη και με τα δάχτυλα, παίρνουμε μικρές δόσεις από το πανέτοιμο μείγμα (το οποίο κολλάει πάρα πολύ), τους δίνουμε ελαφρώς στρογγυλό μείγμα, τα πατάμε από πάνω ώστε να «καθίσουν» και τα αραδιάζουμε στο ταψί, με αρκετή απόσταση ανάμεσά τους, μια και θα «ανοίξουν». Κυρίως όμως, θα πάρουν σχετικά ύψος. 
 
Ψήνουμε τα καρυδάτα μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 13’. Οι μπουκίτσες μας δεν παίρνουν χρώμα στο φούρνο. Όταν θα αρχίσει να χρυσίζει ελαφρώς ο πάτος τους, η βάση τους, είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο, δεν τα πατάμε γιατί θα σπάσουν και τα αφήνουμε αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσουν, να στεγνώσουν και να «δέσουν». 
 
Ετοιμάζουμε, αν θέλουμε την γκανάζ: Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τέλος, το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, σχετικά πηχτή κρέμα. Αφού κρυώσουν καλά-καλά τα καρυδάτα, τα βουτάμε στην γκανάζ ή με ένα κουτάλι τα αλείφουμε στην επιφάνειά τους ή κάνουμε σχεδιάκια. Τα αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
 
μυστικό: Αν θέλουμε μπορούμε να ενώσουμε δυο καρυδάτα μαζί, βάζοντας στη μέση μαρμελάδα σε ό,τι γεύση μας κάνει κέφι. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στη δόση 1-2 κ.σ. κακάο (όχι άγλυκο!) ώστε να γίνουν πιο σοκολατένια ή να στάξουμε ελάχιστο ανθόνερο, αν μας αρέσει η γεύση.
 

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές