Η νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα που δεν θα θέλετε να την μοιραστείτε

30 Μαρτίου 2015
Τέτοια πορτοκαλόπιτα ίσως δεν έχετε φάει ποτέ ξανά! Πέραν του ότι είναι φανταστική και πανεύκολη, δεν περιέχει αυγά, βούτυρο και γάλα, άρα μπορείτε να την απολαύσετε ακόμα και τώρα που νηστεύετε... Αν μάλιστα επωφεληθείτε από τις τελευταίες προσφορές του Μετρό θα βρείτε την συνταγή ιδιαίτερα οικονομική...
 
Θα χρειαστείτε
2 μεγάλα πορτοκάλια μέρλιν
2,5 κούπες ζάχαρη
¾ κούπας ελαιόλαδο
¼ κούπας ρακή ή κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας
1 κ.γ. σόδα
3 κ.γ. baking powder
1 ,5  κούπα αλεύρι
1,5 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
100 γραμμάρια κουβερτούρα (προαιρετικά)
Πάμε...
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια. Αφαιρούμε το μέρος που ήταν το κοτσάνι και τα βάζουμε να βράσουν. Όταν βράσουν 5 λεπτά αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε (συνολικά βράζουν 3 φορές από 5 λεπτά). Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
 
Αλέθουμε το ένα πορτοκάλι στο multi να γίνει λείος πολτός, αφού αφαιρέσουμε όσες περισσότερες από τις λευκές μεμβράνες γίνεται και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 1,5 κούπα πολτό.  Χτυπάμε με το χέρι σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη 1 κούπα από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Προσθέτουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα. Προσθέτουμε και το ποτό. Ανακατεύουμε το baking powder με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα μας, όπως και το σιμιγδάλι. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι και το αδειάζουμε σε ταψί Νο 30. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για μία ώρα (μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο της).
 
Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι... 
Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό και το άλλο πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες. Βράζουμε  το σιρόπι και μετράμε 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αποσύρουμε από το μάτι και σιροπιάζουμε την πίτα μας (κρύα πίτα, ζεστό σιρόπι), χωρίς να αφήσουμε τις φέτες πορτοκαλιού να πέσουν πάνω της. Κόβουμε τις φέτες πορτοκαλιού στα δύο και γαρνίρουμε 
 
Προαιρετικά στολίζουμε και με λιωμένη κουβερτούρα.
 
Tip
Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ σιροπιαστά γλυκά, μπορούμε να βάλουμε τη 1,5 κούπα της ζάχαρης στο μείγμα και να φτιάξουμε λιγότερο σιρόπι (1 κούπα ζάχαρη-3/4 κούπας νερό). Επίσης, μπορούμε να αρωματίσουμε το σιρόπι με ξύλο κανέλας. 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές