Πάσχα των Ελλήνων!

01 Απριλίου 2018

ΚΥΠΡΟΣ

Στην Καλαβασό

Είναι εμπειρία να ζήσεις το Μεγάλο Σάββατο στην Καλαβασό. Εκείνη τη μέρα, ο ιερέας παίρνει τα άμφια και τρέχει τρεις φορές γύρω από το κεντρικό εσωτερικό της εκκλησίας. Αργότερα, μετά το Χριστός Ανέστη, πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό του χωριού.

Στην Αγία Νάπα

Στην κεντρική πλατεία, κάθε Δευτέρα του Πάσχα, η περίφημη συκομουριά της Αγίας Νάπας, πρωταγωνιστεί. Ο δήμος κρεμάζει δύο σούσες (κούνιες) από πάνω και τα παιδιά ανεβαίνουν πάνω της τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια.

Σε όλη την Κύπρο

Πολλά έθιμα του Πάσχα τηρούνται σε όλο το νησί, όπως για παράδειγμα το προσκύνημα 7 επιτάφιων τη μέρα της Μεγάλης Παρασκευής και η “λαμπρατζιά” σε πλατείες εκκλησιών, χωραφιών, γειτονιών με τα παιδιά να μαζεύουν, μέρες πριν, ξύλα για να στήσουν την πιο ψηλή λαμπρατζιά.

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Πάτμο

Στο “Νησί της Αποκάλυψης”, το Πάσχα είναι πάντα ξεχωριστό. Ένα από τα έθιμα είναι αυτό του “νιπτήρα”. Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία Ξάνθου, μπροστά στο Δημαρχείο στήνεται ένα συγκεκριμένο σκηνικό, και γίνεται μια αναπαράσταση του Νιπτήρα που τέλεσε η Ιησούς στους μαθητές του μετά το Μυστικό Δείπνο. Μοναχοί ή κληρικοί υποδύονται τους 12 Αποστόλους, τον Ιησού Χριστό ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου, και τον Ευαγγελιστή ένας κληρικός. Επίσης, την Κυριακή του Πάσχα, στο Μοναστήρι της Πάφου γίνεται η 2η Ανάσταση κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες.

Στην Ύδρα

Την Μεγάλη Παρασκευή, στη συνοικία Καμίνι, ο Επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του. Ακολούθως, οι Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών, συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι.

Ζάκυνθος

Ένα ξεχωριστό έθιμο λαμβάνει χώρα στο νησί, το Μεγάλο Σάββατο. Με το πρώτο κτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης απελευθερώνει λευκά περιστέρια ενώ από τα μπαλκόνια τους, οι κάτοικοι, πετάνε τους περίφημους “μπότηδες”, ένα είδος πήλινων στάμνων.

Στη Χίο

Πρέπει να έχει γερά νεύρα κάποιος για να επισκεφτεί το νησί κατά την περίοδο του Πάσχα. Και αυτό λόγω του “ρουκετοπόλεμου”, ενός εθίμου που ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθανής, έφτιαχναν παλιά, αυτοσχέδια μικρά κανόνια τα οποία τώρα εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες. Το αποτέλεσμα; Αν βρεθείς στη Χίο, το Πάσχα θα νομίσεις που είσαι σε εμπόλεμη ζώνη!

Στη Ρόδο

Ένα από τα Πασχαλινά εδέσματα στο νησί είναι τα “λαζαράκια”. Πρόκειται για μικρά στρογγυλά κουλουράκια, σε στριφτό σχήμα και τα οποία συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο σε σάβανο. 
 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές