Γλασαρισμένο, παρεΐστικο χοιρινό μπέικον…

26 Φεβρουαρίου 2016
Αμαρτία που τρώγεται!
 
Θα χρειαστούμε: (για 8 άτομα)
 
1.600 γρ. χοιρινό μπέικον σε χοντροκομμένες φέτες
 
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
 
3 κ.σ. σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup)
 
3 κ.σ. ντοματοπελτές
 
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο πρόχειρα στο μπλέντερ
 
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
 
1 κ.σ. (ξερή) ρίγανη
 
1 κ.σ. κύμινο
 
1 κ.γλ. μπούκοβο (chili flakes)
 
1 κ.γλ. κανέλα
 
1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών (allspice)
 
1 κ.γλ. αλάτι
 
Πάμε…
 
Προθερμαίνουμε από την αρχή το φούρνο μας στους 150°C, μια και η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή αφού θέλουμε το κρέας μας να αργοψηθεί καλά-καλά και να ρουφήξει τη μαρινάδα του. Τοποθετούμε τις φέτες του χοιρινού σε βαθύ ταψύ. Πολτοποιούμε πρόχειρα στο μπλέντερ το καθαρισμένο κρεμμύδι μας και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή με το μαχαίρι, λιώνουμε και το σκόρδο. Σε ένα μεγάλο μπολ, ενώνουμε όλα τα υλικά μας: τη ζάχαρη και το πηχτό σιρόπι, τον ντοματοπελτέ, το κρεμμύδι και το σκόρδο, τη ρίγανη, το κύμινο, το μπούκοβο, την κανέλα, το mix με τα μπαχάρια και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ-καλά και με το μείγμα περιχύνουμε το κρέας μας. 
 
Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να σιγοψηθεί αργά και βασανιστικά για 3 ολόκληρες ώρες! Κατόπιν, ξεσκεπάζουμε, γυρνάμε τις φέτες του χοιρινού και με ένα κουτάλι περιχύνουμε και αυτή την πλευρά με το μαρινάδα από το σκεύος. Αφήνουμε το κρέας ξεσκέπαστο να ψηθεί για ακόμη 40’-45’. Στο τελευταίο τέταρτο, μπορούμε να γυρίσουμε ξανά πλευρά τα κομμάτια. Συνολικά το χοιρινό μας θα ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία για 4 ώρες. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία, σκεπάζουμε καλά το ταψί και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 μέρα, μάξιμουμ. 
 
Όταν έρθει η… άγια ώρα να ψήσουμε, έχουμε φέρει το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου και το αφήνουμε για ένα τέταρτο περίπου στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει καλά-καλά η μαρινάδα του, φροντίζοντας να μπανιάρουμε τις φέτες που και που. 
 
Έχουμε ετοιμάσει τα καρβουνάκια μας. Πετάμε πάνω τις φέτες του χοιρινού, ξεκινώντας από τη μεριά με το λίπος προς τα κάτω, το οποίο θα ψηθεί πρώτο και θα γίνει ωραίο και τραγανό. Γυρνάμε και από την άλλη μεριά μετά από λίγα λεπτά, να ψηθεί τελείως στο εσωτερικό του το κρέας και να καραμελώσει η μαρινάδα. 
 
tip: Χρησιμοποιώντας το κόλπο, πρώτα να αργοψήσω το κρέας σε πολύ χαμηλή φωτιά για ώρες και μετά να το ολοκληρώσω πάνω στην έντονη φωτιά του μπάρμπεκιου, φροντίζω να είναι τραγανό αλλά μελωμένο εξωτερικά και σούπερ  τρυφερό εσωτερικά. Κοινώς… του αλλάζω τα φώτα α λα γευστικά!
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές