Γλασαρισμένο λαχανάκι Βρυξελλών με καραμελωμένα κόκκινα κρεμμύδια

12 Δεκεμβρίου 2015
Ένα διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο συνοδευτικό που θα συζητηθεί στο τραπέζι!
 
Θα χρειαστούμε: (για 8 μερίδες)
 
25 γρ. βούτυρο
2 κόκκινα κρεμμύδια
700 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών (κατά προτίμηση μικρά)
1 κ.σ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη
2 κ.γλ. ξύδι σέρι
 
Πάμε…
 
Σε αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το βούτυρο να κάψει καλά (να λιώσει τελείως δηλαδή) και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα οποία έχουμε κόψει σε μεσαίες προς χοντρές φέτες. Αφήνουμε τα κρεμμύδια μας να καραμελώσουν σε μέτρια φωτιά για 6’-8’, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα και γυρνώντας τα ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Όταν γυαλίσουν τα κρεμμύδια και πάρουν ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα, είναι έτοιμα. Τα κρατάμε όμως στο τηγάνι, όσο ετοιμάζουμε παράλληλα τα λαχανάκια.
 
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό μαγειρεύουμε τα λαχανάκια για 3’-4’, μέχρι να μαλακώσουν. Μπορούμε να τα τρυπήσουμε με ένα πιρούνι για να σιγουρευτούμε ότι έχουν μαγειρευτεί και στο εσωτερικό τους.
 
Πίσω, στα κρεμμύδια μας, αφού καραμελώσουν, προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και το ξύδι, φτιαγμένο από σέρι (!) κι επιτρέπουμε στα συστατικά να δώσουν τους χυμούς και τις γεύσεις τους για λίγα δευτερόλεπτα. Θα βγάλουν φουσκίτσες, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα σερβίρουμε σε μπολ ή πιατέλα. Αφού βράσουν τα λαχανάκια μας, τα σουρώνουμε καλά και τα προσθέτουμε στα καραμελωμένα και γλασαρισμένα κρεμμύδια μας. Ανακατεύουμε μια-δυο γύρες. Εναλλακτικά, αν προτιμάμε τις πιο γλυκές γεύσεις, αφού σουρώσουμε τα λαχανάκια, τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια ώστε να γλασαριστούν ελαφρώς, πριν τα σερβίρουμε.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές