Γιορτινό αρνάκι στη λαδόκολλα (6-8 μερίδες)

03 Δεκεμβρίου 2014
Για εκείνους που θέλουν κάτι πιο παραδοσιακό αντί της… σοφιστικέ γαλοπούλας, για το γιορτινό τραπέζι
 
Θα χρειαστείτε:
1 αρνίσιο μπούτι 2-2½ κιλών χωρίς τα κόκαλα
 
για τη γέμιση:
½ κούπα καβουρδισμένα κουκουνάρια 
200 γρ. κεφαλοτύρι
4 καρότα
ελάχιστη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1 κοφτό κ.γλ. ρίγανη
4 σκελίδες σκόρδο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. ροζ πιπέρι (ή λευκό)
 
για τη συνοδεία:
3-4 κλωναράκια θυμάρι
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
1½ κιλό μικρές πατάτες
 
Πάμε…
Πλένουμε καλά το κρέας και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Στο γκριλ και πάνω σε αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα) καβουρδίζουμε για ελάχιστα λεπτά τα κουκουνάρια. Εναλλακτικά τα καβουρδίζουμε απευθείας στο τηγάνι (μόνα τους!). Φτιάχνουμε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ενώνουμε το τυρί τριμμένο, τα καρότα κομμένα σε λεπτές φετούλες και τα κουκουνάρια. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε με τα δάχτυλα ελάχιστη ρίγανη, να πάει παντού. 
 
Το κρέας μας έχει στεγνώσει καλά και είναι χωρίς κόκαλα. Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα φύλλο λαδόκολλας και τοποθετούμε πάνω το κρέας. Το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ρίγανη. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε το κρέας σε διάφορα σημεία, στα οποία βάζουμε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου (1 σε κάθε «τσεπάκι») και λίγη από τη γέμιση. Φυλάμε μέρος από τη γέμιση για να την αλείψουμε στην επιφάνεια του κρέατος. Πασπαλίζουμε με το ροζ πιπέρι (ή λευκό αν δεν έχουμε), απλώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε με το λάδι. Τυλίγουμε το κρέας σφιχτά σε ρολό, το οποίο το ασφαλίζουμε με σπάγκο. 
 
Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε χοντρά κομμάτια τις πατατούλες. Σε ένα μπολ ενώνω τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι κι αν θέλω, με λίγη ρίγανη. Σε μια λαδόκολλα στρώνουμε μέσα το αρνίσιο ρολό και τριγύρω προσθέτουμε τις πατατούλες. Τελευταίες πινελιές: αφήνουμε κλωναράκια από θυμάρι και δεντρολίβανο. Κλείνουμε το αρνάκι σε σφιχτό δέμα, ασφαλίζοντάς το με σπάγκο. Πιτσιλάμε με τα δάχτυλα το αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 2 ωρίτσες.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές