Γαλοπούλα στο φούρνο με βούτυρο μυρωδικών

12 Δεκεμβρίου 2015
Ζουμερό κρέας γεμάτο γεύσεις, χυμούς κι αγαπημένες παιδικές αναμνήσεις!
 
Θα χρειαστούμε: (για 8 μερίδες)
 
1 γαλοπούλα βάρους 5 κιλών
2 κρεμμύδια
1 λεμόνι
1 σκόρδο (ολόκληρο το «κεφάλι»)
6 φυλλαράκια δάφνη
αλάτι καλής ποιότητας
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ελαιόλαδο
8 λεπτές φέτες καπνιστού μπέικον
για το βούτυρο μυρωδικών:
375 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι καλής ποιότητας
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μικρά λεμόνια, χυμός και ξύσμα
3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
λίγα φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
 
Πάμε…
 
Ξεκινάμε με το αρωματικό βούτυρο. Το έχουμε αφήσει αρκετή ώρα εκτός ψυγείου, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να δουλεύεται πιο εύκολα. Σε ένα μπολ λοιπόν, προσθέτουμε το βούτυρο, το πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι κατά βούληση, χύνουμε ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε ζωηρά να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια, το σκόρδο το οποίο έχουμε λιώσει με το ειδικό εργαλείο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε ξανά ή προτιμάμε ένα πιρούνι, ώστε παράλληλα με το πίσω μέρος του να λιώνουμε και να ενώνουμε τα συστατικά μας.
 
Αν δεν είναι ήδη καθαρισμένη, αφαιρούμε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια κι αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στη μέση. Πλένουμε το λεμόνι και το τεμαχίζουμε παρομοίως στη μέση. Ξεφλουδίζουμε με προσοχή το σκόρδο γύρω-γύρω, χωρίς να αφαιρέσουμε τις σκελίδες και το κόβουμε οριζοντίως, στη μέση. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα μας με τα κρεμμύδια, το λεμόνι, το σκόρδο και με 2 φυλλαράκια από τη δάφνη μας.
 
Πάμε να χαλαρώσουμε το δέρμα στο στήθος της γαλοπούλας κι από τις δύο πλευρές, με τα χέρια, ώστε να μπορέσουμε να αλείψουμε με το βούτυρο την επιφάνεια από κάτω. Φροντίζουμε να μην σκίσουμε την πέτσα. Με τον ίδιο τρόπο, με τα χέρια προσεκτικά ανασηκώνουμε το δέρμα στα πόδια, ξεκινώντας από μέσα, κοντά στο στήθος και προχωρώντας προς τα κάτω κι εξωτερικά. 
 
Αλείφουμε την μισή ποσότητα από το αρωματικό μας βούτυρο στο δέρμα της γαλοπούλας που μόλις χαλαρώσαμε, ώστε να διεισδύσει κι εσωτερικά και να την κρατήσει ζουμερή. Απλώνουμε το βούτυρο με τα δάχτυλα σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας, κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ γύρω από την περιοχή του στήθους. Με προσοχή να μην σκίσουμε την πέτσα, παίρνουμε τα υπόλοιπα φύλλα δάφνης και τα στερεώνουμε κάτω από το δέρμα του στήθους.
 
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα μας σε ένα μεγάλο ταψί, με το στήθος προς τα πάνω. Αλείφουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο δέρμα και στο εσωτερικό του πουλιού. Αλατοπιπερώνουμε με γενναιόδωρη διάθεση και τελειώνουμε, στάζοντας διάσπαρτα λίγο ελαιόλαδο, να παραμείνει υγρή η επιφάνεια. [Αν σκοπεύουμε να αφήσουμε τη γαλοπούλα να μείνει για μια μέρα και να ρουφήξει τα υγρά και τα αρώματά της, τότε σε αυτό το στάδιο τη σκεπάζουμε καλά-καλά με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο.]
 
Σε προθερμασμένο φούρνο και στους 220°C ψήνουμε τη γαλοπούλα μας για 10’-15’. Τη βγάζουμε με προσοχή από το φούρνο και με μια κουτάλα παίρνουμε από το βούτυρο και τα μυρωδικά που έχουν αρχίσει να λειώνουν, στο ταψί, και την περιχύνουμε να πάνε παντού. Προσθέτουμε σε αυτό το βήμα τις λωρίδες από το μπέικον στο ανοιχτό στήθος, για να διατηρήσουν την υγρασία. Ξαναλούζουμε το πουλί με τους χυμούς που έχει βγάλει στο ταψί. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο φούρνο στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 2 ½ ώρες (για 5 κιλά γαλοπούλας!). Που και που, ανοίγουμε το φούρνο και περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τους χυμούς που βγάζει, έτσι ώστε να μη στεγνώσει και να παραμείνει ζουμερή η πέτσα της. 
 
Τσεκάρουμε 30’ πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, αν έγινε η γαλοπούλα: Με ένα μακρύ πιρούνι ή μεταλλικό σουβλάκι τρυπάμε το πόδι του πουλιού, στο σημείο που είναι πιο παχύ. Εάν οι χυμοί που θα αναβλύσουν είναι καθαροί, τότε η γαλοπούλα έχει ψηθεί σωστά. Εάν οι χυμοί έχουν ροζ χρώμα, τότε το πουλί χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο. Ψήνουμε για ακόμη 15’ και ξανατσεκάρουμε. 
 
Πριν βγάλουμε τη γαλοπούλα από το φούρνο, έχουμε ζεστάνει την πιατέλα στην οποία θα τη σερβίρουμε, ώστε να τη διατηρήσει ζεστή. Μεταφέρουμε το πουλί στην πιατέλα κι αφαιρούμε τα μπούτια που κόβονται και τρώγονται με το χέρι (drumstick) και τα οποία θα συνοδεύσουμε με την gravy σως. Αφήνουμε τη γαλοπούλα σε ζεστό μέρος (κοντά στο τζάκι, στο καλοριφέρ ή το φούρνο) για 45’ να ξεκουραστεί. 
 
Ετοιμάζουμε τη σως gravy. Πριν κόψουμε τη γαλοπούλα, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα σε φέτες, με τη γέμιση, τα μπούτια (drumsticks) και την καυτή σως.  
 
tip: Για το ιδανικό ψήσιμο της γαλοπούλας, υπολογίζουμε 30’ ψησίματος για κάθε 1 κιλό: Αν λοιπόν ψήνουμε 5 κιλά, θα χρειαστούμε 2 ½ ώρες. 
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές