Εύκολος μπακαλιάρος με κουρκούτι και πατάτες τηγανιτές

18 Μαρτίου 2016
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου εκτός από παρέλαση επιβάλει ακόμα ένα πράγμα: Μπακαλιάρο και πατάτες τηγανιτές. 
 
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι λίγα και η συνταγή πανεύκολη! 
 
Θα χρειαστείτε (για 2 άτομα):
 
450 γρ. Μπακαλιάρο φιλέτο 
 
40 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
 
40 γρ. corn flour
 
πάπρικα (προαιρετικά)
 
140 ml ανθρακούχο νερό (ή 70 ml μπύρα και 70 ml ανθρακούχο νερό) 
 
1 πρέζα αλάτι και πιπέρι 
 
Λάδι για τηγάνισμα
 
Για τις πατάτες 
 
900 γρ. Πατάτες  
 
3 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
 
3 κ.γ. ηλιέλαιο 
 
Μέθοδος
 
Κοσκινίστε το αλεύρι με το corn flour και την πάπρικα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε αλάτι πιπέρι και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας. 
 
Αφήστε στην άκρη περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα με το αλεύρι σας σε ένα πιάτο. Στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα προσθέστε σιγά σιγά την μπύρα με το ανθρακούχο νερό και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσέξτε να μην σχηματιστούν σβόλοι στο μείγμα σας. 
 
Η υφή του κουρκουτιού σας πρέπει να είναι σας ημιχτυπημένη κρέμα γάλακτος (στην ουσία να  κολλάει πάνω στην ξύλινη κουτάλα σας. Βάλτε το μείγμα στην άκρη για περίπου μισή ώρα μέχρι να ετοιμάστε τις πατάτες σας. 
 
Οι πατάτες:  Προθερμάνετε τον φούρνο σας στον αέρα στους 200ο βαθμούς ή στους 180ο χωρίς αέρα.  Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε λωρίδες και μισοβράστε τις σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μην τις βράσετε πολύ γιατί δεν θέλουμε να χάσουν το σχήμα τους. Στη συνέχεια στραγγίξετε τις πατάτες και ρίξτε τις σε ένα δίσκο με αλεύρι και λάδι και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν πλήρως. Βάλτε τις πατάτες σε ένα ταψάκι και στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Φροντίστε να τις γυρίσετε λίγες φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.  Πασπαλίστε με λίγο αλάτι!
 
Ώρα για το τηγάνισμα! 
 
Αρχικά ζεστάνετε ένα λίτρο λάδι της επιλογής στο τηγάνι. Βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί καλά ρίχνοντας μια σταγόνα από το μίγμα σας και την κάνει αμέσως τραγανή. 
 
Χρησιμοποιήσετε λίγο χαρτί κουζίνας για να στεγνώσετε τα ψάρια σας αφαιρώντας τυχόν υπερβολική υγρασία. Ακολούθως πασπαλίστε τα ψάρια με το υπόλοιπο μείγμα του αλευριού και την πάπρικα και τοποθετήστε τα ψάρια στο καυτό λάδι. Για περίπου 6 με 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Αφαιρέστε τα ψάρια από το τηγάνι και τοποθετήστε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Ο μπακαλιάρος σας είναι έτοιμος μαζί με υπέροχες τραγανές πατάτες! 
 
Tip: Για έξτρα γεύση, συνοδεύστε τον μπακαλιάρο με μια νόστιμη σκορδαλιά! Αυτός ο κρεμώδες συνδυασμός σκόρδου και πατάτας είναι το ιδανικό συνοδευτικό για αυτό το πιάτο!
 
Ζήτω! 
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές