Το άγχος των Χριστουγέννων

02 Δεκεμβρίου 2018

Παρόλο που αγαπούμε τα Χριστούγεννα, πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι μια αγχωτική περίοδος. Σκεφτείτε το κόστος των δώρων, τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, τις οικογενειακές συνάξεις και φυσικά όλα τα γεύματα και δείπνα που πρέπει να οργανώσετε. Εμείς είμαστε εδώ για να σας δώσουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές ώστε να σας βοηθήσουμε να μειωθεί αυτό το άγχος των Χριστουγέννων.                                                        

Ο προϋπολογισμός των Χριστουγέννων

Υπολογίστε ένα γενικό προϋπολογισμό για τα αναμενόμενα κόστη των Χριστουγέννων, όσο πιο νωρίς μπορείτε. Αυτό περιλαμβάνει, όχι μόνο τα δώρα, αλλά και τους λογαριασμούς για τα ψώνια των φαγητών καθώς και τις χρεώσεις για τηλεφωνήματα στο εξωτερικό.

Τα Χριστουγεννιάτικα δώρα

  1. Μπορείτε να εισηγηθείτε να αγοράσετε δώρα μόνο για τα παιδιά.
  2. Βάλτε ένα όριο στο κόστος για το δώρα του καθενός.
  3. Να θυμάστε πως δεν είναι απαραίτητο να κοστίζουν τα δώρα. Μπορείτε επίσης, για παράδειγμα, να προσφέρετε το χρόνο και την εμπειρία σας σε κάποιο άτομο.

Χριστουγεννιάτικα ψώνια

  1. Κάντε μια λίστα των δώρων που θα αγοράσετε πριν πάτε για ψώνια. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε να γυρίζετε άσκοπα στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και τα εμπορικά κέντρα.
  2. Αγοράστε κάποια έξτρα, π.χ. σοκολάτες, σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει κάποιο ή έχετε απρόσμενους επισκέπτες που έχουν φέρει.
  3. Αν είναι δυνατόν, κάντε τα χριστουγεννιάτικα σας ψώνια νωρίς - π.χ. την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.

Τα τραπέζια των Χριστουγέννων (πως να μειώσετε το άγχος του μαγειρέματος)

  1. Αν πρόκειται να μαγειρέψετε γεύμα στο σπίτι σας, κάντε κατανομή των δουλειών. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνοι σας.
  2. Κάντε μια λίστα των υλικών που θα χρειαστείτε. Αγοράστε όσα πιο πολλά μη-αναλώσιμα (μη- φθαρτά) μπορείτε από πριν. Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα εκείνες τις μέρες, ιδιαίτερα την Παραμονή Χριστουγέννων.
  3. Μπορεί να χρειαστεί να παραγγείλετε από πριν κάποιες πρώτες ύλες (π.χ. γαλοπούλα) από τις Υπεραγορές ΜΕΤΡΟ. Βεβαιωθείτε για τις ημερομηνίες που μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Οι σχέσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων

  1. Να είστε ρεαλιστές. Αν κάποια μέλη της οικογένειάς σας, μαλώνουν όλη την υπόλοιπη χρονιά, το πιο πιθανόν να το κάνουν και τα Χριστούγεννα.
  2. Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωση, όπως βαθιές αναπνοές ή συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος και την ένταση.

Γενική υγεία

Όλα με μέτρο. Μπορεί να το έχει αυτή η περίοδος, αλλά η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ, βλάπτει.

  1. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι παράνομη. Αν δεν μπορείτε (ή δεν θέλετε) να αποφύγετε την οδήγηση, προσπαθήστε να τρώτε και να πίνετε με μέτρο.
  2. Μην παραμελήσετε τον ύπνο σας - όταν δεν έχετε υποχρεώσεις, να κοιμάστε νωρίς.
  3. Κρατήστε το πρόγραμμα γυμναστικής σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε ενέργεια κατά τη διάρκεια των γιορτών.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές