Χριστουγεννιάτικο φρουτένιο σουφλέ με σως καυτής καραμέλας

12 Δεκεμβρίου 2015
Αν έμειναν κομμάτια από το Χριστουγεννιάτικο κέικ ή την πουτίγκα, είναι η τέλεια ευκαιρία να τα μεταμορφώσουμε σε καραμελένιο σουφλέ!
 
Θα χρειαστούμε: (για 4 μερίδες)
 
βούτυρο για άλειμμα
1 κ.σ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη συν έξτρα για το πασπάλισμα
4 ασπράδια (από μέτριου μεγέθους αβγά)
150 ml έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής (custard)
85 γρ. τριμμένο κέικ με φρούτα
για το σερβίρισμα:
έτοιμη σως καραμέλας
 
Πάμε…
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C και τοποθετούμε από την αρχή το ταψί να ζεσταίνεται. Βουτυρώνουμε ελαφρώς 4 φορμάκια (χωρητικότητας περίπου 150 ml), τα πασπαλίζουμε με μπόλικη καστανή ζάχαρη και τα κουνάμε/γυρνάμε να πάει παντού. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα κι όταν αρχίζουν να σχηματίζονται κρεμώδεις μύτες που στέκονται, προσθέτουμε την 1 κ.σ. ζάχαρη και χτυπάμε ακόμη λίγο. 
 
Σε έναν άλλο κάδο χτυπάμε στο μίξερ την έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής με το τριμμένο κέικ. Προσθέτουμε το ¼ από την σαντιγί μας, ενσωματώνουμε και σβήνουμε το μίξερ. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη σαντιγί, την οποία ανακατεύουμε με το χέρι, με μια σπάτουλα (μαρίζ), με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, ώστε να μη χαθεί ο αέρας. 
 
Μοιράζουμε το μείγμα στα 4 φορμάκια. Αφού τα γεμίσουμε, με το δάχτυλό μας σχηματίζουμε γύρω-γύρω έναν κύκλο ανάμεσα στο φορμάκι και την κρέμα, στην επιφάνεια, σα να φτιάχνουμε ψηλά καπέλα με χαμηλότερο γείσο. Με αυτό τον τρόπο, στο εσωτερικό της κάθε φόρμας δεν θα εφάπτεται πάνω-πάνω στο μέταλλο κρέμα, ώστε να μπορέσει να φουσκώσει, ενώ στο κέντρο θα υπάρχει κανονικά. 
 
Τοποθετούμε τα φορμάκια στο ζεστό ταψί και τα ψήνουμε (πάντα στους 180°C) για 12’-15’, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο, ευχάριστο χρώμα. Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε την έτοιμη καραμελένια σως μας. Σερβίρουμε τα σουφλεδάκια αμέσως μόλις ψηθούν, συνοδεία της σως καραμέλας μέσα σε ένα μπολ ή δοχείο με στόμιο, ώστε ο καθένας να περιχύσω το σουφλέ του με όση ποσότητα λαχταρά.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές