Χριστουγεννιάτικη κις λορέν

12 Δεκεμβρίου 2015
Ακαταμάχητη γαλλική τάρτα που θα πρωταγωνιστήσει στο γιορτινό σας τραπέζι
 
Θα χρειαστούμε: (για 8 μερίδες)
 
375 γρ. έτοιμο φύλλο σφολιάτας 
3 μεγάλα αβγά
150 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. τυρί τσένταρ
100 γρ. καλής ποιότητας βραστό ζαμπόν (χαμ)
50 γρ. τυρί στίλτον (ή άλλο μπλε τυρί)
μαύρο πιπέρι
 
Πάμε…
 
Πάμε να παγώσουμε καλά τη ζύμη μας, ώστε να σταθεροποιηθεί και να ψηθεί άψογα. Σε ένα ταψί ή ταρτιέρα με διάμετρο 20εκ. στρώνουμε καλά-καλά την έτοιμη σφολιάτα, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της ζύμης σε διάφορα σημεία, ώστε να «αναπνεύσει» και να μη ζαρώσει στο ψήσιμο. Αφήνουμε την ταρτιέρα μας όπως είναι στην κατάψυξη για 1 ώρα.
 
Κατόπιν, βγάζουμε την ταρτιέρα από την κατάψυξη και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C. Στρώνουμε στην επιφάνειά της αντικολλητικό χαρτί και το γεμίζουμε με τα κεραμικά φασόλια ψησίματος, αν έχουμε, διαφορετικά με κάποιο βαρύ όσπριο, όπως είναι το ρύζι. Το αντικολλητικό χαρτί διασφαλίζει ότι δεν θα κολλήσει κάποιο ωμό όσπριο στη ζύμη κι ότι θα αφαιρεθεί εύκολα. Ψήνουμε τη σφολιάτα για 15 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το φούρνο. Ουσιαστικά προψήνουμε τη σφολιάτα, πριν τη γεμίσουμε με τα υλικά μας. Αφαιρούμε με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί με τα όσπρια και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά.
 
Προχωράμε στη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι ή με το σύρμα τα αβγά μας μαζί με την κρέμα γάλακτος, να ενοποιηθούν καλά. Δουλεύουμε το τσένταρ με τον τρίφτη και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί στο μείγμα, ανακατεύοντας μια-δυο γύρες. Κόβουμε με τα χέρια ή με μαχαίρι το ζαμπόν σε λωρίδες και το ρίχνουμε στη γέμιση. Αν θέλουμε, μπορούμε να για τη γεύση και την πυκνότητα να προσθέσουμε κι ελάχιστο μπέικον. Παρομοίως, διαλύουμε με τα χέρια το μπλε τυρί κι ολοκληρώνουμε τη γέμιση με ένα γενναίο πασπάλισμα από μαύρο πιπέρι. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο μυρωδικό όπως φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου, τα οποία κόβουμε πολύ λεπτά με ένα ψαλίδι κουζίνας. Ανακατεύουμε μερικές γύρες όλα τα υλικά να έρθουν να δέσουν πρόχειρα και χύνουμε τη γέμιση σιγά-σιγά στην προψημένη σφολιάτα μας.
 
Ψήνουμε για τελευταία φορά την κις λορέν στην ίδια θερμοκρασία (180°C) για 25’ έως ότου χρυσίσει ευχάριστα η επιφάνειά της.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές