Οι φυσαλίδες του ρεβεγιόν!

30 Δεκεμβρίου 2018

Τα αφρώδη κρασιά έχουν την τιμητική τους στο ρεβεγιόν της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, αφού είναι εντυπωσιακά σε εμφάνιση και υπέροχα σε γεύση. Εμείς θα σας δώσουμε κάποια tips για το πως να επιλέξετε τα αφρώδη κρασιά για το πάρτι σας και θα σας δώσουμε συνταγές για δύο εντυπωσιακά cocktail.

Ξηρά Αφρώδη Κρασιά

Σαμπάνια: H βασίλισσα των φυσαλίδων! Με γαλλική καταγωγή και κομψότητα, είναι πάντα μια υπέροχη επιλογή για ένα λαμπερό πάρτι. Στην αγορά θα τη βρείτε σε διάφορες τιμές, αναλόγως της χρονιάς της, του Οίκου στον οποίο ανήκει. Απολαύστε την μόνη της ως απεριτίφ αλλά και κατά τη διάρκεια του πάρτι με όλων των ειδών καναπεδάκια αφού ως γνωστόν η σαμπάνια ταιριάζει με όλα!

Prosecco: Αφρώδης οίνος με ιταλική καταγωγή. Συνήθως τα prosecco είναι πιο φθηνά σε τιμή, από την αντίστοιχη σαμπάνια. Ιδανικό ως απεριτίφ αλλά και για να συνοδεύσει καναπεδάκια, τυριά και αλλαντικά - ιδιαίτερα προσιούτο -,γεύσεις με κρεμώδεις σάλτσες, μπρουσκέτες με ντομάτα και βασιλικό κλπ.

Cava: Ένα αφρώδες κρασί από την Ισπανία, όχι τόσο γνωστό στην Κύπρο όσο η σαμπάνια και το prosecco. Ιδιαίτερα value for money, θα το απολαύσετε μόνο του ή με τυριά, κρεμώδεις σάλτσες, θαλασσινά και λαχανικά.

Αφρώδη κρασιά του κόσμου:  Σε διάφορα μέρη του κόσμου φτιάχνονται ξηρά αφρώδη κρασιά π.χ. στη Γαλλία, εκτός της περιοχής Σαμπάνιας (με την επωνυμία Cremant), τη Νότιο Αφρική (με την ένδειξη Cap Classique) ακόμα και στην Ελλάδα. Βεβαιωθείτε πως είναι ξηρά, έχοντας για παράδειγμα την ένδειξη brut, extra brut.

Ημίξηρα και Γλυκά Αφρώδη Κρασιά

Αυτά τα αφρώδη κρασιά που είναι γλυκά από την προηγούμενη κατηγορία, είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Κάποια από αυτά που θα δείτε στην κυπριακή αγορά είναι της κατηγορίας ή ποικιλιών όπως Moscato d’ Asti, Brachetto, Lambrusco, Malvasia. Θα τα απολαύσετε μόνα τους ως απεριτίφ ή με ελαφριά γλυκά π.χ. κρέμες.

Αφρώδη κοκτέιλ για το πάρτι σας!

Kir Royale

Ένα από τα πιο διάσημα cocktail, με βάση τη σαμπάνια. Μπορείτε όμως να αντικαταστήσετε τη σαμπάνια με prosecco.

Υλικά

3-4 κ.σ. λικέρ μούρων όπως Creme de Cassis, Crème de Framboise ή Chambord

1 μπουκάλι σαμπάνια ή άλλο ξηρό αφρώδες κρασί

¼ φλ. raspberries (κατεψυγμένα αν δεν βρίσκετε φρέσκα)

 Εκτέλεση

Σε κάθε ποτήρι-φλογέρα, προσθέτουμε 2-3 κ.γ., λικέρ μούρου και ρίχνουμε 3-4 raspberries. Συμπληρώνουμε με αφρώδες κρασί και σερβίρουμε αμέσως.

Sbagliato

Αν σας αρέσει το Negroni, τότε αυτό το cocktail όπου το το prosecco μπαίνει στη θέση του gin, είναι για σας!

Υλικά

120 ml prosecco

30 ml sweet vermouth

15 ml Campari

Σόδα

Παγάκια

Φέτες lime για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι του κρασιού με παγάκια, βάζουμε prosecco. Προσθέτουμε sweet vermouth, Campari,  ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε με σόδα. Διακοσμούμε με μια φέτα lime.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές