Μπισκότα βρώμης με stevia αντί ζάχαρης

14 Νοεμβρίου 2015
Η ζωή είναι όμορφη ακόμη κι αν πρέπει να κάνεις μικρο-αλλαγές στο διαιτολόγιό σου
 
Η 14η Νοεμβρίου, γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Μια μέρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης αλλά και υποστήριξης προς όσους ανθρώπους (κι είναι πολλοί) πάσχουν από τη χρόνια πάθηση του Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως είναι η ονομασία του. 
 
Η ινσουλίνη είναι ορμόνη, η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα που με τη σειρά τους προσλαμβάνουν από το αίμα μας σάκχαρο και το μετατρέπουν σε πηγή ενέργειας. Υπάρχουν 2 τύποι Διαβήτη: ο Τύπος 1 παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ενώ ο Τύπος 2 όταν ο ίδιος ο οργανισμός μας δεν μπορεί αυτήν ακριβώς την ινσουλίνη να τη χρησιμοποιήσει σωστά. 
 
Ο Διαβήτης προλαμβάνεται αλλά και αντιμετωπίζεται με άσκηση, διατροφή καθώς και φαρμακευτικά. Τον όρο έδωσε στη χρόνια πάθηση ο Αρεταίος ο Καππαδόκης, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται σπουδαίος γιατρός της Αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό. Όσο για την 14η Νοέμβρη, είναι η ημέρα γενεθλίων του Καναδού Νομπελίστα Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη το 1921 (μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ). 
 
Θα χρειαστούμε: (για 17 κομμάτια)
 
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
 
100 γρ. νιφάδες βρώμης
 
2 κ.σ. καρύδια
 
2 κ.γλ. κοφτά στέβια
 
170 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
 
½ κ.γλ. κανέλα
 
½ κ.γλ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
 
Πάμε…
 
Στον κάδο του μίξερ μας χτυπάμε το αλεύρι καλά κοσκινισμένο με τις νιφάδες της βρώμης, τα καρύδια τριμμένα (στο μπλέντερ), τη στέβια και τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά μας, προσθέτουμε την κανέλα και στο τέλος, τη βανίλια, για να δώσουν γεύση. 
 
Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο, τη λειαίνουμε με τον πλάστη ή με ένα γυάλινο μπουκάλι και με κουπ πατ κόβουμε όσα μπισκότα προκύψουν, δίνοντάς τους συνάμα σχήματα αν θέλουμε. Αραδιάζουμε με μικρή απόσταση μεταξύ τους τα αστεράκια, τις καρδούλες κλπ. πάνω σε σιλπάτ ή χαρτί κουζίνας που έχουμε στρώσει πάνω στη σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C για περίπου 20’-25’, έως ότου τα μπισκοτάκια μας πάρουν ένα ευχάριστα χρυσαφένιο χρώμα και στεγνώσουν/ψηθούν εσωτερικά.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές