Τσικνοσυμβουλές από τον κρεοπώλη μας

24 Φεβρουαρίου 2022
Ο κ. Βαγγέλης εύκολα μπαίνει στο ψητό όταν μιλάμε για κρέας. Έχει ξεχάσει λέει πόσα χρόνια είναι στο επάγγελμα, αλλά στα METRO εργάζεται εδώ και πέντε χρόνια. Όσο καιρό δηλαδή έχει μετακομίσει στη νήσο μας, από την όμορφη Κρήτη. 
 
Για αυτόν, η Τσικνοπέμπτη, θέλει υπομονή και μεράκι. Μας δίνει όμως και μερικά χρήσιμα (και ζουμερά) τιπς… για να την απολαμβάνουμε με τα όλα της: 
 
Δεν ψήνεις το κρέας απευθείας από το ψυγείο. Θέλει να «ξεκουραστεί» εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τουλάχιστο μια ώρα για μεγάλες κοπές και μισή για λουκάνικα.  
Πριν αρχίσεις το ψήσιμο, πέρνα ένα χαρτί κουζίνας στις μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες για να στεγνώσουν και να μην κολλήσουν στη σχάρα. 
Απόφυγε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Να έχεις υπομονή, σιγά σιγά θα ψηθεί. Σε περίπτωση που δεν έχεις πολύ χρόνο, προστάτευσε το κρέας από την ψηλή θερμοκρασία (που στο κάτω κάτω αλλοιώνει τα συστατικά και τη γεύση) με αλουμινόχαρτο. 
Ρίξε μπαχαρικά στα κάρβουνα για να αρωματίσεις το κρέας, όχι απευθείας στην πρωτεΐνη γιατί μπορεί να γίνει πικρή η γεύση. Αλάτι, πιπέρι… πάντα στο τέλος όχι νωρίτερα, για να μην γίνει το κρέας σκληρό και στεγνό. 
Μην αναποδογυρίζεις τη σχάρα κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Είπαμε… υπομονή. 4-5 λεπτά ανά πλευρά είναι μια χαρά.
Λουκάνικα, μπιφτέκια, σεφταλιές, μπριζόλες… θέλουν τον χώρο τους! Απόφυγε το συνωστισμό στην ίδια σχάρα ή να βάζεις το ένα πάνω στο άλλο γιατί δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα. Πάρε τον χρόνο σου και ψήσε κάθε παρτίδα ξεχωριστά. 
Χρησιμοποίησε δύο λαβίδες για λόγους υγιεινής. Μια για να πιάνεις το ωμό κρέας και μια για το ψημένο.  
Αν θες να ελέγξεις το ψήσιμο με θερμόμετρο, σε γενικές γραμμές ισχύουν οι ακόλουθοι βαθμοί για κάθε είδος: 
Αρνί: 65 °C (medium), 77 °C (well done).
Χοιρινό: 77 °C.
Μοσχάρι: 57 °C (rare), 65 °C (medium), 74 °C (well done).
Αφού ψηθεί το κρέας πρέπει και πάλι να «ξεκουραστεί» για να μην χαθούν οι χυμοί και να παραμείνει ζουμερό! 5-10 λεπτά είναι αρκετά.
 
Εξτραδάκι:
Δεν χρειάζεται να είσαι κρεοπώλης ή μάστερσεφ για να ψήνεις like a pro. Η πρώτη ύλη είναι το παν. Δεν χρειάζεται να επιλέγεις το πιο ακριβό κρέας, αλλά το πιο ποιοτικό. Να εμπιστεύεσαι ότι λέει η αγορά. Δεν είναι τυχαία η άριστη φήμη που έχουν εξάλλου τα κρεοπωλεία στα METRO. Επιλέγουμε εμείς τους καλύτερους προμηθευτές για να ξέρουμε την προέλευση και την ποιότητα της κάθε πρωτεΐνης που φτάνει στον πάγκο μας. Φροντίζουμε να είναι σωστές οι κοπές, να γίνεται αποθήκευση σε υπερσύγχρονα ψυγεία, να παρουσιάζονται στη βιτρίνα σε σωστή θερμοκρασία και βέβαια να διατηρούμε πάντα εξαιρετικές σχέσεις με τους πελάτες μας, για να μας νιώθουν άνετοι να μας συμβουλεύονται για ότι χρειαστούν και απόλυτη σιγουριά σε κάθε τους επίσκεψη. 
 
Άντε και καλό τσίκνισμα παιδιά!
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές