Όλα για τα...μαρτάκια!

03 Μαρτίου 2019

Γιορτάζουμε την άφιξη της άνοιξης και πιο συγκεκριμένα του Μάρτη, φορώντας στα χέρια μας τα “μαρτάκια”. Είναι γεγονός πως όλοι μας έχουμε φορέσει κατά καιρούς αυτά το βραχιολάκια, με το χαρακτηριστικό κόκκινο και λευκό χρώμα. Πάμε λοιπόν να μάθουμε λίγα λόγια για το  “μαρτάκι”!

Πότε το φοράμε

Παραδοσιακά, φτιάχνουμε τα μαρτάκια μας την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου, για να τα έχουμε έτοιμα να τα φορέσουμε την πρώτη μέρα του Μάρτη. Φτιάχνονται μπλέκοντας μια κόκκινη κλωστή με μια λευκή. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει τη χαρά και η λευκή, την αγνότητα.

Η ιστορία του

Το μαρτάκι, έχει τις ρίζες του πολύ παλιά και είναι ένα έθιμο που υπάρχει στην Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια. Μια εκδοχή της καταγωγής του, το θέλει να έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Γιατί το φοράμε

Σύμφωνα με την παράδοση, ο λόγος που φοράμε το μαρτάκι είναι γιατί προστατεύει τα μικρά παιδιά από τον ήλιο της άνοιξης, διώχνει το “κακό μάτι”, προφυλάσσει από τα κουνούπια και τους ψύλλους και απομακρύνει τις αρρώστιες. Το μαρτάκι δηλαδή λειτουργεί σαν γούρι ή φυλακτό. Εξ ου και πολλά μαρτάκια έχουν κρεμασμένο επίσης ένα “μάτι”

Πότε το αφαιρούμε

Πότε βγάζουμε το μαρτάκι μας; Σύμφωνα με το έθιμο, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, τα αφαιρούμε και τα ρίχνουμε στη “ Λαμπρατζιά”, για να καούν μαζί με τον Ιούδα. Και ενώ αυτό το συνηθίζουμε στην Κύπρο, σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας ή των Βαλκανίων, το μαρτάκι το βγάζουν στο τέλος του μήνα ή το το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, ώστε να το πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωτιά τους ή ακόμα το κρεμάζουν πάνω σε κάποιο δέντρο ώστε να καρποφορήσει καρποφορία.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές