Γεύση από παράδοση!

22 Φεβρουαρίου 2018

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό), φρέσκο ή κατεψυγμένο

½ φλ. ελαιόλαδο

1 Kg κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα

20 baby πατάτες, με τη φλούδα, καλά πλυμένες

1 σκ. σκόρδο, λιωμένη

1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο

2 φύλλα δάφνης

3 κόκκοι μπαχάρι (pimento)

10 κόκκοι μαύρο πιπέρι

½ φλ. κόκκινο γλυκό κρασί ( κουμανταρία, μαυροδάφνη)

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

½ φλ. χυμό ντομάτας

1 φλ. από τον ζωμό του χταποδιού

 

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά το χταπόδι. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το χταπόδι, χωρίς νερό, και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σιγά-σιγά σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να βάζουμε ένα πιρούνι και να μπορούμε να το τρυπούμε. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις πατάτες για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το χταπόδι, το δενδρολίβανο, τα φύλλα δάφνης και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί. Αραιώνουμε τον πελτέ με τον ζωμό του χταποδιού και τον ρίχνουμε στο φαγητό, μαζί με τον χυμό της ντομάτας. Συμπληρώνουμε με νερό ή περισσότερο ζωμό, αν χρειαστεί, ώστε το φαγητό να είναι σκεπασμένο στα 3/4 του. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σιγά σιγά για περίπου 30 λεπτά.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές