Γεύση από Καθαρά Δευτέρα

10 Μαρτίου 2019
linkedin
Μερίδες
2
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
120 λεπτά ( συμπ. της αναμονής)
totalTime
Συνολικός χρόνος
150 λεπτά
Υλικά

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
350 ml νερό χλιαρό νερό ως 35°C
10 γρ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη
10 γρ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα
2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. ζάχαρη
Σουσάμι

Από κανένα τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν λείπουν οι λαγάνες και τα φρέσκα λαχανικά! Σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε τη δική σας λαγάνα

 

Λίγα λόγια για τη λαγάνα

Η λαγάνα ήταν άζυμος άρτος, δηλαδή γινόταν χωρίς μαγιά και προζύμι, με μόνα συστατικά το νερό και το αλεύρι και συμβόλιζε την ταπεινότητα των Χριστιανών. Στις μέρες μας, όμως, χρησιμοποιούμε μαγιά ή προζύμι για την παρασκευή της.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Το αφήνουμε στην άκρη για 15-20’ λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μόλις περάσουν τα 20’ λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και τα χτυπούμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7’ λεπτά. Στην αρχή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε τη ταχύτητα. Προσοχή, δεν βάζουμε από την αρχή το αλάτι, για να μην κάψει την μαγιά.

 

Μόλις περάσουν τα 7’ λεπτά, βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας, αλεύρι. Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου για 40’ λεπτά.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι την κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Ανοίγουμε τα κομμάτια, με τη βοήθεια του πλάστη και λίγου αλευριού, σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου. Βάζουμε λαδόκολλα στα ταψιά και μεταφέρουμε εκεί τις λαγάνες, ανοίγοντας τις λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.

 

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο. Αλείφουμε τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ενώ περιμένουμε για 20’ λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C, στον αέρα. Μόλις περάσουν τα 20’ λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το χαρακτηριστικό τους σχήμα. Ψήνουμε για 25-30’ λεπτά.

 

Συνοδέψτε τη λαγάνα με ολόφρεσκές σπιτικές σαλάτες από το ΜΕΤΡΟ

Σε όλα τα ΜΕΤΡΟ, θα βρείτε στο τμήμα ντελικατέσεν, φρέσκες σπιτικές σαλάτες. Φτιάχνονται με αγνά υλικά και είναι βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές. Για την περίοδο των νηστειών μπορείτε να απολαύσετε, για παράδειγμα, χούμους, ταχίνι, ταράμα, σκορδαλιά καθώς και ελληνική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ξιδάτα, χαλβά και ελιές όλων των ειδών. Οι πιο πάνω σαλάτες και πολλές άλλες, πωλούνται με το κιλό στο ντελικατέσεν όλων των Υπεραγορών ΜΕΤΡΟ.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές