Ανατολίτικα ρολάκια με μοσχαρίσιο κιμά

01 Αυγούστου 2025
linkedin
Μερίδες
4-6
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
30΄
totalTime
Συνολικός χρόνος
50΄
Υλικά

Για τον κιμά

  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά διπλοπερασμένο
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κουταλιά πάστα ντομάτας
  • ½ κουταλάκι πάπρικα
  • ½ κουταλάκι αρτυσιά (κύμινο)
  • ½ κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών «7 Spices» ή Allspice (μπαχάρι)
  • ½ κουταλάκι κόλιαντρο αλεσμένο
  • 1 κουταλιά ροδόμελο ή μέλι
  • 2 κουταλιές πρόβειο γιαούρτι
  • 2-3 κουταλιές νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τις πίτες

  • 3 μεγάλες πίτες τορτίγια
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Για το ντιπ γιαουρτιού
  • 4 κουταλιές πρόβειο γιαούρτι
  • 2 κουταλιές έτοιμο ντιπ ταχίνι
  • 2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 1/3 κουταλάκι αλάτι
  • 1-2 κουταλιές νερό
Εκτέλεση
  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί βάζουμε το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι για το βοηθήσουμε να βγάλει πιο γρήγορα τα υγρά του. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει, βάζουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, την πάστα ντομάτας, την πάπρικα, την αρτυσιά, το μείγμα μπαχαρικών «7 Spices», τον κόλιαντρο, το ροδόμελο, το γιαούρτι, το νερό ή ζωμό, το υπόλοιπο αλάτι, το μαύρο πιπέρι, τον μαϊντανό και το μίγμα από το τηγάνι. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά να αφρατέψει ο κιμάς.
  3. Κόβουμε τις πίτες 1-2 εκ από τις 2 άκριες για να κλείνουν ομοιόμορφα όταν θα απλώσουμε τον κιμά. Παίρνουμε μία τορτίγια και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το 1/3 από το μίγμα του κιμά. Πιέζουμε με τα δάχτυλα για να πάει ομοιόμορφα παντού. Ρολάρουμε και κλείνουμε την πίτα. Αφήνουμε την ενωμένη πλευρά προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες τορτίγια και τον κιμά. Βάζουμε τα τρία ρολά τορτίγιας, το ένα δίπλα στο άλλο με την ενωμένη πλευρά προς τα κάτω. Περνάμε 8 ξύλινα σουβλάκια ανάμεσα στα ρολά τορτίγιας σε απόσταση 2εκ. περίπου. Κόβουμε ενδιάμεσα των σουβλακιών για να έχουμε 3 ροδέλες των 2εκ. επάνω σε κάθε σουβλάκι.
  4. Βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και απλώνουμε τα ρολά με τον κιμά να είναι προς τα πάνω και κάτω. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και γυρίζουμε τα ρολά. Αλείφουμε και από την άλλη πλευρά τον κιμά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, γυρίζουμε τα ρολά (να έρθει η κάτω πλευρά, επάνω) και συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμα 10 λεπτά.
  5. Εναλλακτικά, ψήνουμε σε μέτριο τηγάνι στη φωτιά για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, αλείφοντας κάθε φορά που γυρίζουμε με ελαιόλαδο.
  6. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για το ντιπ γιαουρτιού.
  7. Σερβίρουμε τα ανατολίτικα ρολά με μοσχαρίσιο κιμά με το ντιπ γιαουρτιού.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές