Πουρέκια με αναρή

25 Φεβρουαρίου 2022
linkedin
Μερίδες
50 - 60
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
1 ώρα
totalTime
Συνολικός χρόνος
1 ώρα και 40 λεπτά
Υλικά

Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι Χωριάτικο
1 κουταλάκι αλάτι
½ φλ. σπορέλαιο (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
½ φλιτζανάκι του καφέ ροδόσταγμα 
2 φακελάκια βανίλια
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 2/3 φλ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Για την αναρή
1 κιλό αναρή (μυζήθρα) ανάλατη
2/3 φλ. ζάχαρη
2 φακελάκια βανίλια
1 ½ κουταλάκι κανέλα
½ φλιτζανάκι ροδόσταγμα 
μπόλικο σπορέλαιο (για το τηγάνισμα)
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύετε. Βάζετε το χυμό λεμονιού, το ροδόσταγμα, τη βανίλια και ανακατεύετε. Κάνετε μια τρύπα στη μέση του αλευριού, ρίχνετε το σπορέλαιο και ρυζιάζετε. Δηλαδή, τρίβετε με τις παλάμες σας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Ρίχνετε λίγο – λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι να πετύχετε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη.

Στη συνέχεια φτιάχνετε την αναρή: Σε ένα μπολ βάζετε την αναρή και τη θρυμματίζετε. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα και το ροδόσταγμα.  Ανακατεύετε καλά.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4-5 κομμάτια. Τα πλάθετε σε μπάλες. Αλευρώνετε την επιφάνεια που θα ανοίξετε το ζυμάρι και τοποθετείτε επάνω τις μπάλες. Παίρνετε μια και την ανοίγετε με τον πλάστη ή με τη μηχανή ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα μπουρέκια σας. Αν τα ανοίξετε στη μηχανή, παίρνετε ένα κομμάτι ζύμης, το ανοίγετε λίγο με τον πλάστη και μετά το ανοίγετε στη στάση 2 της μηχανής και μετά στο 4. Αν το ανοίξετε με τον πλάστη, τότε ανοίγετε ένα μεγάλο ορθογώνιο φύλλο με πλάτος 14 εκ. Βάζετε στην άκρη του φύλλου 1 κουταλάκι καλά γεμάτο αναρή και τα επόμενα σε απόσταση 7-8εκ. μεταξύ τους.
Κλείνετε το φύλλο και το πιέζετε ελαφρά γύρω – γύρω από την αναρή για να ενωθούν οι άκριες του φύλλου. Κόβετε με ένα μαχαίρι ή με το ειδικό εργαλείο. Αν θέλετε πιέζετε τις άκριες με ένα πιρούνι. Ρίχνετε σπορέλαιο σε ένα τηγάνι να καλύπτει τα πουρέκια μέχρι τη μέση και όταν ζεσταθεί τηγανίζετε τα μπουρέκια μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές.
Αν θέλετε φυλάσσετε τα πουρέκια στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστείτε τα τηγανίζετε απευθείας σε ζεστό λάδι. 

 

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές